Dobrovolníci doučují děti on-line, aby ulevili přetíženým rodičům

3. duben 2020

Skupina dobrovolníků pomáhá formou video hovorů s učením dětí. Projekt doučování on-line vymyslela učitelka a majitelka Jazykové školy v Českém Krumlově Soňa Dobiášová.

„Sama jsem učitelka, mám vlastní tři děti. Ale učit vlastní děti je doopravdy za trest,“ vysvětluje Dobiášová motivace pro založení facebookové skupiny Doučko Jazykovka Krumlov. „Mým cílem bylo od začátku pomoct přetíženým rodičům.“

Pomáhá dětem místo studia na univerzitě

Právě na sociální síti se Dobiášové podařilo zorganizovat skupinu zatím 12 dobrovolníků, středoškoláků a vysokoškoláků, kteří nabízejí své služby s doučováním na dálku.

Kamila Hadaščoková je jednou z dobrovolnic v projektu Doučko Jazykovka Krumlov. Aktivně se snaží využít čas, když musela zavřít soukromou kavárnu v Českém Krumlově

„Když jsem přestala chodit do školy, přišlo mi doučování jako nejlepší způsob, jak něco dělat a zároveň tím někomu pomáhat,“ říká jedna z dobrovolnic Tereza Štěpánková, studentka Filozofické fakulty Karlovy Univerzity. „Člověk si také při doučování ověří, zda dokáže nějakou látku vysvětlit dětem,“ dodává.

Dobrovolnická skupina doučujících je tvořena lidmi z okruhu známých Soni Dobiášové. „Přestože se u nás učí děti vlastně z celé republiky, tým dobrovolných lektorů je lokální. Je pro mě důležité, abych každého znala osobně, protože tu jde o bezpečnost dětí na internetu,“ vysvětluje organizátorka projektu.

„Učitelku jsem předtím neznal, viděl jsem ji až teď na WhatsAppu, ale je fajn. Děláme spolu češtinu, protože právě s češtinou mám problémy,“ popisuje on-line doučování jedenáctiletý Antonín z Českého Krumlova. „Oproti škole je to jiné v tom, že je to po telefonu, nebo že si můžu udělat pauzu, třeba si dojít pro propisku nebo tak,“ popisuje.

Trénink pro budoucí učitele

„Mám doma dva školáky, první a čtvrtá třída, a přestože pracuji jako logopedka doma, jsem vděčná za tuhle pomoc,“ svěřuje se Michala Hrubešová z Dobřan u Plzně, jedna z maminek dětí, které se přes internet doučují s dobrovolníky. „Češtinu, matematiku zvládám, ale v třeba v angličtině už nestíhám,“ doplňuje Hrubešová.

Antonínovi je jedenáct let a s dobrovolnicí Kamilou se dvakrát v týdnu učí češtinu prostřednictvím video hovoru

Doučování organizované prostřednictvím sociálních sítí není nijak neobvyklé, na Facebooku lze najít několik podobně zaměřených skupin. Českokrumlovský projekt Soni Dobiášové ale reaguje na aktuální situaci a kromě pomoci dětem i rodičům nabízí určitý bonus také dobrovolníkům často z řad studentů pedagogických oborů.

 „Oni si vyzkoušejí, jaké to je být učitel, ovšem bez nebezpečí, že je někdo bude soudit. Zjistí, zda předmětu skutečně rozumí natolik, aby uměli předat znalosti dál,“ vysvětluje autorka projektu. Kapacity lokální dobrovolnické skupiny jsou omezené, ovšem projekt může být příkladem pro další podobné aktivity.

Navíc Dobiášová uvažuje o pokračování on-line doučování i po pominutí výjimečného stavu a virové krize. „Ta práce nás moc baví a je to hezké, dělat něco pro komunitu. Už se bavíme o tom, že budeme pokračovat dál.“

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Související