„Dobrý den, mí sousedé. Polib mi p*del!“ Legendární komedie Cesta do Ameriky se vrací. Bohužel

12. březen 2021

„Už jsme viděli petrolej vpravený do prsou, zadku i jiných částí těla,“ cituje Aleš moskevské lékaře, aby podpořil Vítka, který se odhodlává k aplikaci oleje do svalů s vidinou jejich růstu do obludných rozměrů. Řekne ďáblu ne, nebo se poddá pokušení jako děti ze stanice Zoo v novém seriálu? A bude ve víru zhoubné závislosti pořád krásný a stylový jako junkies režiséra Philippa Kadelbacha, nebo dopadne jako navoskovaný Eddie Murphy, který se vypotácel z hereckého záhrobí?

„Cestu do Ameriky od Johna Landise mám opravdu upřímně rád už od dětství a myslím, že pro Eddieho Murphyho to byl poslední úspěšnej a kvalitní film, takovej vrchol. Nařachaná komedie o africkým princi, kterej přijede do Spojenejch států a snaží se najít tu pravou, svou vyvolenou. Je to hodně hovězí směsice muzikálu, romance a buranství, která má i teď hodně co říct. Murphy i jeho kolega Arsenio Hall dokážou skvěle načasovat dialogy, má to odpich a všechny karikatury černochů i bělochů jsou dodneška vtipný,“ vrací se Vítek nostalgicky k osmdesátkám.

„Tak tohle všechno dvojka nemá,“ hází ho zpátky do nemilosrdné reality Aleš. „Musel jsem si ji pouštět na etapy, bylo to skoro nedokoukatelný. Buď mi šel blbě Amazon Prime, nebo to má hodně bizarní obraz – divně nasvícenej, placatej. A jestli jsme dneska u jinejch filmů říkali, že jsou klopotný, tak tady to vynásobte deseti. Naprostá paralýza,“ rozčiluje se nad katastrofálním pokračováním kultovní komedie.

„Film z paralelní reality, kde si Eddie Murphy myslí, že je stále mladej a stále vtipnej, což je hroznej omyl,“ ušklíbá se Vítek. „Je symbolický, že komik, kterej si po získání Zlatý maliny vzal asi sedm let tvůrčí pauzy, řekl, že ho to přivedlo k přemejšlení, a tohle měl bejt návrat ke zlatejm časům,“ dodává. Čelisti posílají malin celý kyblíček a doufají, že se Eddiemu jednou konečně podaří utéct hodně daleko od sebe samotného do jiné herecké polohy.

Natočila režisérka Amy Poehler další komedii bez vtipu? Žárlí Šárka Gmiterková na Britney Spears, nebo může Britney spíš tiše závidět Šárce? Jsou mormoni jenom vyžehleně hodní, nebo si občas rádi zavraždí? Co má společného Jean-Claude van Damme se Zdeňkem Godlou? Jak drtit ořechy? Je větší milovnicí hadů Zlata Adamovská, nebo Porncip Raksasil? Kolik silnic se stalo neprůjezdnými díky precizně odvedené práci falešného asfaltéra Aleše? Za kolika známými už během lockdownu cestoval Vítek kanalizací? A copak asi právě teď dělá obchodník s mentální konfekcí Vítek Klusák? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio