Dohoda na změnách v letošním rozpočtu města Hradce Králové i na termínu mimořádného zastupitelstva

11. leden 2022 08:47

Druhé kolo jednání vládnoucích stran ODS a hnutí ANO s opozicí přineslo v Hradci Králové klíčovou dohodu na podobě rozpočtu na letošní rok. Krajské město zatím hospodaří v rozpočtovém provizoriu poté, co na prosincovém zasedání zastupitelstva nedokázaly obě strany ve vedení města prosadit svůj návrh rozpočtu. Rozpočtové provizorium v krajském městě by ale mělo skončit ještě v lednu. 

Na čem se tedy zastupitelé shodli? To zjišťoval redaktor Tomáš Lörincz.

Po prvním kole jednání to před týdnem vypadalo, že příliš ustupovat nechce ani jedna ze stran sporu o podobu rozpočtu. Kdo tedy nakonec ustoupil?

S výsledkem jednání jsou spokojeni jak zástupci vedení města, tak opozice, která dokázala prosadit své připomínky z prosincového zasedání zastupitelstva.

Čtěte také

To, že obě strany prezentují výsledek jednání jako vlastní úspěch je věc druhá.

Zásadní změnou je škrtnutí plánů na přístavbu zimního stadiónu, na tu mělo jít letos 30 milionů korun z celkových 50 miliónů. Podle náměstka primátora Pavla Marka za hnutí ANO je ale ještě teoreticky možné, že se z rozpočtového vyrovnání přístavba do plánů města na letošek vrátí.

Připomeňme, že v tomhle případě jde o investici do mládeže, děti zatím nemají šatny, ale převlékají se v provizorních stavebních buňkách.

Čtěte také

Přístavba zimního stadiónu je největší, ale ne jediný projekt, od kterého vedení města ustoupilo. Nakonec se i díky využití rezerv a dalšími menšími škrty podařilo získat i další zdroje. Kam peníze půjdou?

Rozpočet bude ve větší míře počítat s možným nárůstem energií pro školství a kulturní organizace, což byl jeden z hlavních požadavků opozice. Vypadá to také, že město bude mít víc peněz na opravy Benešovy třídy a na sociální bydlení, což údajně chtěly obě strany sporu o rozpočet.

V rozpočtu v plánované výši zůstanou i peníze na opravy chodníků, silnic nebo cyklostezek nebo na údržbu městské zeleně.

Čtěte také

Znamená tahle dohoda, že rozpočtové provizorium v Hradci Králové definitivně skončí?

Definitivní to bude až ve chvíli, kdy všechno schválí zastupitelé. Včera se dohodli také na termínu zasedání mimořádného zastupitelstva, a to na pondělí 31. ledna večer. Na programu by měl být podle všeho jediný bod, právě schválení rozpočtu.

Odbor majetku má teď prakticky tři týdny na to, aby připravil veškerou potřebnou dokumentaci a administrativu, pak ale bude ještě potřeba, aby zastupitelé také stvrdili aktuální dohodu právě oficiálním hlasováním.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související