Dokáže zaujmout generaci dnešních teenagerů, ale i starší posluchače. 19letá Billie Eilish právě vydává svou druhou desku

30. červenec 2021

Ve svých 19 letech už má na kontě 7 hudebních cen Grammy. A s novou deskou se bude Billie Eilish snažit získat další ocenění. Kalifornská zpěvačka vydává své dlouho očekávané druhé album Happier Than Ever.

Temně laděný pop – ten je součástí většiny písní kalifornské zpěvačky. Ne jinak to je i na jejím druhém albu, na kterém opět spolupracovala se svým bratrem. I přes to, že pochází z umělecky založené rodiny (oba rodiče jsou herci), byl to internet, díky kterému se dostala do povědomí teenagerů z celého světa.

Čtěte také

Fanoušci žijí s Billie Eilish především na internetu. Právě tam s nimi probírá i takzvaný Tourettův syndrom, kterým trpí už odmala. Onemocnění jí způsobuje nekontrolovatelné pohybové a zvukové tiky. Billie Eilish se snaží vcítit do života dnešních teenagerů, popisuje redaktor Českého rozhlasu Vít Svoboda, který její kariéru dlouhodobě sleduje.

„Na Billie Eilish je fascinující, že rozhodně nespadá do škatulky: typická popová hvězda. Naopak do popu přinesla něco nového  autentické, teenagerské emoce, silnou výpověď mladé dívky, což tam dost chybělo. Taky je zajímavé sledovat, že se sama hodně vyvíjí – hudebně, vizuálně. Uvidíme, kam to celé dospěje. Je to fascinující fenomén a to album bude podle mě hodně dobré. Hodně jiné a hodně dobré,“ říká Svoboda.

Oblíbili si ji teenageři i starší posluchači

S první deskou pak Billie Eilish přijela i do Česka  její koncert v O2 areně v roce 2019 se vyprodal za 4 minuty. „Billie Eilish přilákala do O2 areny nejen svoji typickou, přibližně 15letou fanouškovskou základnu, ale i spoustu 30letých lidí. A ona sama ten pražský koncert označuje za svůj nejoblíbenější v celé té tour. A já to úplně chápu, dlouho jsem nezažil takovou energii na žádném koncertu,“ prozrazuje Svoboda.

Fanoušky si Billie Eilish získala i před rokem, a to titulní skladbou k novému filmu o Jamesi Bondovi. Na novém albu je hned 16 nových písní  a zpěvačka se tak pokusí navázat na svoji velmi úspěšnou debutovou desku.

autor: Jiří Štefl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka