Doma je tam, kde člověk chodí na houby, tvrdí Blanka Matragi

26. červenec 2019

„Nepodceňuji žádné setkání,“ říká Blanka Matragi, známá módní návrhářka, která byla hostem na mimořádném večerním setkání na hradě v Rožmberku nad Vltavou, které Český rozhlas České Budějovice zaznamenal pro své posluchače.

„Mám dar. Vím, jak ženu narovnat a zkrásnět,“ prozradila o sobě žena, která od roku 1980 žije v Libanonu a proslavila se hlavně jako návrhářka šatů pro perské princezny. Pracuje od pondělí do soboty od osmi do osmnácti hodin a ve volném čase jezdí třeba na kolečkových bruslích. Každý den ráno také tři čtvrtě hodiny cvičí. A přestože v Libanonu žije se svým mužem už skoro čtyřicet let, domovem jsou pro ní Čechy. „Doma je tam, kde člověk chodí na houby,“ tvrdí Blanka Matragi.

Za špionáž v politickém vězení

Blanka Matragi ale prožila i těžké chvíle, především během války v Libanonu. V rozhovoru popsala i zážitek z vězení. „V době, kdy Libanon hořel a vypadalo to, že budu muset zavřít, jsem dostala zakázku ze Saudské Arábie. Bylo domluveno, že kolekci společně uvedeme v Paříži, ale když jsem se ráno pobudila, salon byl vybílený a modely v Paříži beze mne. Tento muž nám navíc vzal pasy a na policii mě udal jako špióna z komunistické země. Proto jsme s mužem skončili v politickém vězení, kde v padesátistupňových vedrech čekáte na výslech,“  vyprávěla oceňovaná návrhářka na opravdu těžký moment ze svého života.

Blanka Matragi hostem na Rožmberku

Blanka Matragi se nejprve vyučila sklářkou a ke sklu se dodnes ráda vrací. Například tvoří sochy anebo lustry. „Řemeslo miluji. Doba osmdesátých let nás naučila improvizaci, z mála udělat něco,“ vzpomínala před posluchači na Rožmberku na své umělecké začátky. Když odjela s manželem Makramem do Libanonu, rozhodla se zůstat. „Když jsem vystoupila z letadla, jako bych se nadechla. A protože jsme se na komunistický pas nedostala do Saudské Arábie, kde manžel pracoval, dala jsem si inzerát a viděla jsem, že o mou profesi je zájem.“

Pracovala v několika firmách a nakonec otevřela na hlavní bejrútské třídě Hamra vlastní podnik vysoké krejčoviny. „ A od té doby nemám čas vypít si ani šálek kávy,“ komentovala svůj mnohaletý pracovní úspěch. Výzvou jsou pro ni nároční a zajímaví lidé.  Také musela přivyknout jiným zvyklostem. „V perském světě se čeká. Během prohlížení návrhů se neptám a čekám, s čím přijdou. To jsou věci, které jsem se naučila,“ dodává. A všem vzkazuje: „Plňte si sny a jděte za svými cíli.“

autoři: Luboš Voráček , luh
Spustit audio

Související