Domácí politická scéna, ČSSD, situace v Iráku, čeští reprezentanti na fotbalovém EURO 2004

26. červen 2004
Týden v tahu

V Praze jednal Ústřední výkonný výbor ČSSD, který sice nevyslovil nedůvěru předsedovi strany Vladimíru Špidlovi, ale hlasovala proti němu nadpoloviční většina delegátů. Krátce na to ovšem Vladimír Špidla rezignoval na post předsedy strany, neboť delegáti ÚVV ČSSD nevyjádřili důvěru koaliční vládě sociálních demokratů s lidovci a unionisty. Více už u událostech uplynulého týdne.

Přehled příspěvků

Hana Hikelová : O osudu vedení strany a potažmo vlády jednal Ústřední výkonný výbor ČSSD. Ten nevyslovil nedůvěru předsedovi strany Vladimíru Špidlovi, proti němu ale hlasovala nadpoloviční většina delegátů. Na vyslovení nedůvěry bylo třeba 109 hlasů, bylo jich o šest méně. Mimořádný sjezd ČSSD se konat nebude.

Více, než 100 obětí na lidských životech si vyžádaly čtvrteční pumové útoky a boje v Iráku. O současné situaci budeme mluvit s Mufídem Jazairem.

Rozhlasové a televizní poplatky budou zatím dál činit 37, respektive 75 korun měsíčně. Sněmovna totiž tento týden jejich zvýšení neschválila. Novela ztroskotala hlavně na jednom z pozměňovacích návrhů Senátu. Počítal s tím, že ČT nesmí přelévat reklamu mezi jednotlivými programy.

Čeští reprezentanti prošli v Portugalsku bez ztráty bodů základní skupinou a jsou považování za jednoho z největších favoritů. O zítřejším čtvrtfinálovém zápase budu mluvit s naším pozorovatelem Milanem Jirkalem.

To jsou některé události 26. týdne tohoto roku. Pohled na ně vám nabídneme v následujících minutách. Hezký podvečer ve společnosti Radiožurnálu vám přeje Hana Hikelová.

Hodnocení situace v ČSSD, informace z jednání US-DEU

Hana Hikelová : V Praze dnes od rána jednal Ústřední výkonný výbor ČSSD. V napjaté atmosféře rozhodoval o osudu vedení sociálních demokratů, potažmo vlády. V průběhu odpoledne se nejprve hlasovalo o nedůvěře předsedovi Vladimíru Špidlovi. Ten ve své funkci podle všeho zůstává, nedůvěru my vyslovilo 103 delegátů. Pro jeho odvolání bylo potřeba hlasů 109. V našem přenosovém voze by za chvíli měl být jeden z účastníků jednání, předseda ústecké krajské organizace Jaroslav Foldyna, který ale právě teď ještě jedná s premiérem a předsedou ČSSD Vladimírem Špidlou. Méně napjatá atmosféra by teď ale měla být na republikovém shromáždění Unie svobody-DEU v Hradci Králové. Podrobnosti by nám teď měl říct komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. Petře, hezký den.

Petr Nováček : Hezký den.

Hana Hikelová : Nejprve začněme přece jenom situací v ČSSD. Vladimír Špidla, jak jsem říkala, těsně uhájil své předsednické místo, nedůvěru mu ale vyjádřilo 103 delegátů. Co podle tebe může znamenat v krátké budoucnosti to, že to prošlo takto těsně?

Petr Nováček : Tak Hanko, sociální demokraté jsou zvyklí na těsné výsledky. Vladimír Špidla mimochodem na sjezdu strany, na tom minulém, byl zvolen jen čtyřiapadesátiprocentní většinou delegátů. Takže to také nebyla žádná sláva. Já mám ale dojem, a to se vracím k tvé otázce, že tohle je opravdu těsný výsledek vzhledem k tomu, jaká bubnová palba mu předcházela. Jinými slovy, nedokážu si dost dobře představit, že byť Vladimír Špidla uspěl, takže se šesti hlasy bude dlouhodobě odolávat tlaku, který, odhaduji, bude vyvíjet skupina sociálních demokratů v čele se Stanislavem Grossem. Když ne přímo Stanislav Gross, protože to je člověk, který se umí přizpůsobit atmosféře, tak Grosse poženou do dalšího měření sil jeho stoupenci, kterých je v Sociální demokracii habaděj.

Hana Hikelová : Podle těch výsledků, které zatím máme, tak delegáti Ústředního výkonného výboru ČSSD podpořili i další členy vedení, to znamená včetně prvního místopředsedy Stanislava Grosse. Já už jsem říkala, že předseda Špidla získal nedůvěru 103 delegátů, Stanislav Gross 51 členů výboru, co to může podle tebe znamenat? Znamená to, že například, když v pondělí požádá ODS o vyslovení nedůvěry ve Sněmovně, že by například někteří sociální demokraté mohli takto hlasovat, proti své vládě?

Petr Nováček : To si těžko umím představit, protože ve Sněmovně se v takovýchto situací hlasuje po jménech a vestoje a že by takto kdokoliv ze sociálně demokratického poslaneckého klubu povstal, abych tak řekl, složil vládu, to by také mohl být jeho osobní politický konec. Nezapomeňme, že pak by se asi velmi pravděpodobně přiblížily předčasné volby a dnešních 70 sociálně demokratických poslanců, to jsou taky jenom normální lidé, kteří jistě zvažují, co v takovém případě by dělali za rok, za dva a tak dále.

Hana Hikelová : Nebude se konat ani mimořádný sjezd ČSSD, tak jak o to usiloval expremiér a expředseda ČSSD Miloš Zeman, který dnes na jednání sociálních demokratů byl přítomen. Budou podle tebe sílit tlaky jak z toho křídla Zemanova, tak řekněme z křídla příznivců Stanislava Grosse?

Petr Nováček : Tak příštím měřením sil na české politické scéně budou dvoje volby, které teprve prezident republiky vyhlásí, ale očekává se, že se uskuteční v listopadu tohoto roku, tedy volby krajské do krajských zastupitelstev a pak volby do třetiny Senátu. Na tom výsledku bude nepochybně velmi záležet, i pokud jde o atmosféru v Sociální demokracii. Dlužno podotknout, že Sociální demokracie není právě silná v kramflecích, pokud jde o krajské volby, v těch předešlých velmi propadla, a dokonce propadla i pod vedením Miloše Zemana, který, to on sám přiznává, i v tomto ohledu špatně kormidloval a pokud jde o volby do Senátu, tak tam také Sociální demokracie příliš v minulosti neexcelovala, jinými slovy, není vyloučeno, že se špatný volební výsledek této strany, kterého docílila nedávno ve volbách do Evropského parlamentu, může v nějaké obměně opakovat na podzim a v tom případě by nastaly nové velké těžkosti nejen Vladimíru Špidlovi, ale dost možná i Stanislavu Grossovi, protože pro lidí z okolí Miloše Zemana jsou oni dva stejným dílem viníky za stav, v němž se Sociální demokracie dnes nalézá. Samozřejmě může přijít i nějaké rozuzlení dřívější, to bude záležet na koaliční atmosféře, například někteří koaliční partneři sociálních demokratů, konkrétně unionisté a také lidovci, si záležitosti představují tak, že když současná koalice se po dnešním zasedání Ústředního výkonného výboru Sociální demokracie udrží, takže by vláda měla požádat o vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnu, ovšem toto hlasování spojit s tím, že by předložila Poslanecké sněmovně k prvnímu čtení návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. To se ovšem nedá stihnout dříve, jak v září a otázka je, jestli do té doby věci vydrží, jak jsou. Mohly by, protože budou parlamentní prázdniny. Ale současně ten zákon o státním rozpočtu, to je mimořádně kontroverzní téma a dokonce i v koalici na něj jistě nebudou stejné názory, takže si myslím, že k nějakým těm problémům koaličním může dojít i daleko dříve než by případně eskalovalo situaci v Sociální demokracii.

Hana Hikelová : Petře, ty jsi teď ale na republikovém shromáždění Unie svobody-DEU v Hradci Králové, reagovali nějak unionisté na zprávu z toho pražského jednání sociálních demokratů, tedy na tu, že Vladimír Špidla těsně ustál to hlasování o nedůvěře uvnitř své strany?

Petr Nováček : Hanko, než jsem odešel do studia, tak oficiálně nikdo tuto zprávu zatím delegátům sjezdu nesdělil, ale kuloáry jsou jí plné, takže mám za to, že většina delegátů, mimochodem přijela jich jenom menší část, tedy menší část 67 procent, což bývá u sjezdů dost velmi nízké, nevídané číslo, ale vraťme se k tomu, na co se ptáš. Ta zpráva se oficiálně neví, v kuloárech je známá a unionisté ovšem, nicméně v mnohých diskusních příspěvcích zdůrazňují zhruba toto. Stále jsme samostatná politická strana, která se musí chovat jako dospělá politická strana a proto se musíme rozhodnout my sami, co budeme dělat, jak se budeme projevovat, nikoliv na základě jiných okolností, například toho, jak dnes dopadne jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD.

Hana Hikelová : Na shromáždění unionistů zatím zazněl projev odstupujícího předsedy Mareše a probíhá diskuse delegátů jak už jsi zmiňoval, dá se z vystoupení delegátů usoudit, jak jsou unionisté naladěni, zejména co se týká toho případné odchodu z vlády?

Petr Nováček : Projevují se dvě krajní polohy, jedna je v podstatě nic na věci neměnit, zůstat ve vládě a snažit se dále přispívat k tomu, aby plnila svůj volební program a případně jaksi přidala v těch finančně reformních záležitostech, druhý názor a ten se mi zdá být ve výrazné menšině, říká že pokud unionisté chtějí, aby se k nim nazpátek vrátili jejich voliči, a to mají být především liberálně ladění občané, tak v tom případě, že musí okamžitě z vlády odejít a stát se sice, abych tak řekl kultivovanou, nicméně opozicí, která důsledně bude hájit stranický program, protože vládní koaliční program to je vždycky kompromis. Zatím ten poměr sil podle mého odhadu a slyšel jsem těch diskusních příspěvků už asi 30, vyznívá jednoznačně pro ten, pro to první stanovisko, totiž setrvat ve vládě.

Hana Hikelová : Dá se podle tebe odhadnout, kdo bude ve vedení unionistů? Víme, že kandidáty na předsedu by měli být Karel Künhl, Pavel Němec a nově také Svatopluk Karásek.

Petr Nováček : No, Karel Künhl a Pavel Němec před chvílí spolu bok po boku chodili kuloáry, což dosud nebylo k vidění, z toho já osobně, jak tak trošku znám atmosféru sjezdovou, odhaduji, že snad konečně spějí k nějaké vzájemné dohodě o tom, kdo z nich předstoupí před delegáty, abych tak řekl s větší ambicí stát se příštím předsedou strany. To, že spolu hovoří takto, v této chvíli, protože se čekala ta diskrétní jednání dnes večer, se připisuje právě tomu, že v rámci diskuse vystoupil Svatopluk Karásek, který oznámil, že přijme kandidaturu na předsedu Unie svobody a že vlastně přednese svůj kandidátský projev, protože zítra, jako evangelický kněz, bude sloužit bohoslužbu v Drážďanech a nebude zde fyzicky přítomen. Ten jeho projev mi připomínal nejlepší projevy z nejlepších v času Občanského hnutí. Byl to velmi expresívní projev, se silnými etickými, mravními, emocionálními momenty a pokud jsem už stačil zaznamenat, formuje se tady určitá skupina, která Svatopluka Karáska bude prosazovat. Jejím jaksi čelným představitelem, když to dáme do uvozovek, je nejspíš Jan Ruml.

Hana Hikelová : Já snad jenom dodám, že Svatopluk Karásek se netajil v bonmotu tím, že chce být jakýmsi Karlem Brücknerem Unie svobody.

Petr Nováček : Ano, to řekl, to byla poslední věta jeho vystoupení.

Hana Hikelová : Říká komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. Petře, díky a těším se na slyšenou.

Petr Nováček : Děkuji, na shledanou.

Fejeton Jana Pokorného

Hana Hikelová : Jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD stále pokračuje za zavařenými dveřmi. My zjišťujeme další podrobnosti a samozřejmě vám je sdělíme hned, jak budeme vědět. Nicméně teď už čas pro pravidelný sobotní fejeton. Fejeton Jana Pokorného tentokrát o strašidlech za branami Lidového domu.

Jan Pokorný : "Konečně. Konečně máme jasno, proč v uplynulém týdnu sociální demokraté kradli se chodbami plaše, při zdi a bázlivě těkali očima. Vladimír Špidla o víkendu přiznal v deníku Právo, že za branami Lidového domu pobíhají modrá stvůra a rudá zombie. Ten, kdo je spatřil, má neklidný spánek a divoké sny.

Stanislav Gross zatím odmítá nahlas mluvit o tom, že v noci bázní, štká do polštáře a jeho žena Šárka mu konejšivě brouká, spinkej můj maličký Grossi. Ani u Špidlů už není život tak klidný, jako býval. Vladimír Špidla pro jistotu už nechodí běhat po půlnoci, má divoké sny, v nichž, jak si píše do deníčku, modrá stvůra bere na sebe podobu hřmotného chlapa s gulami. Modrá modra, modrá modra, křičí Vladimír Špidla ze spaní.

Modrá stvůra a rudá zombie si vyžádaly už první oběť, jak to tak bývá, první se lekly ženy, a to až tak, že předsedkyně sociálně demokratických žen a bývalá poslankyně Jana Volfová rezignovala na post předsedkyně a vystoupila ze Sociální demokracie. Před ústředním výkonným výborem Sociální demokracie tedy stál jediný úkol. Když už nám odcházejí ženy, zachraňme aspoň sociálně demokratické děti, volali jako jedem muž s tváří obrácenou k Vysočině.

Dobrá, pravil Miloš Zeman po příjezdu do Prahy, vy dobře víte, že kdo se bojí, nesmí do lesa a já do lesa chodím denně. Otevřete mi proto bránu, pokud je mezi vámi někdo, kdo má trochu odvahy, ale protože to nepředpokládám, otevřu si bránu sám. Jak řekl, tak udělal. Víc ho ten den nikdo nespatřil, jen Vladimír Špidla prý chystá další článek, v němž vyjeví, že za branami Lidového domu pobíhají modrá stvůra, rudá zombie a mstivý Hejkal."

Situace v Iráku

Hana Hikelová : Ve studiu už je se mnou Jana Lejpová s krátkými zprávami, za chvíli budeme mluvit s Mufídem Jazairim o situaci v Iráku a s pozorovatelem Milanem Jirkalem bude řeč o Euru 2004 a našem zítřejším utkání s Dány. Příjemný poslech vám přeje Hana Hikelová. Stále čekáme na další informace z Ústředního výkonného výboru ČSSD, nicméně teď se podíváme do Iráku. Více, než 100 obětí na lidských životech, přesně 103, si vyžádaly čtvrteční pumové útoky a boje v Iráku. Stovky lidí byly zraněny, několik explozí zasáhlo policejní stanice v Mosulu na severu země. Podobné koordinované akce podnikli iráčtí ozbrojenci i v dalších iráckých městech. Situaci sledoval redaktor Vít Pohanka.

Vít Pohanka : Zdaleka nejhorší byla bilance útoků v Mosulu.Podle informací amerického vojenského velení a Iráckého ministerstva zdravotnictví tam při akcích iráckých ozbrojenců proti policejním stanicím zahynulo 62 lidí a více než 220 jich bylo zraněno. Kromě toho došlo opět ke srážkám mezi Američany a ozbrojenci ve Fallúdži a v Ramádí, také v Bakubě, severovýchodně od Bagdádu i v hlavním iráckém městě samotném. Tam explodovaly výbušniny v autě u jednoho z kontrolních bodů. K provedení čtvrtečních útoků se prostřednictvím internetu přihlásila skupina významného příslušníka teroristické organizace Al-Kajda, Jordánce Abú Musá Zarkávího. Jak Radiožurnálu řekl český velvyslanec v Bagdádu Martin Klepetko, se zhoršením bezpečnostní situace se počítalo, protože příští týden má Američany vedená koaliční správa předat pravomoc irácké prozatímní vládě.

Host (Martin Klepetko): Všichni čekali, že se něco v souvislosti s blížícím se předáním stane. Docela bylo zvláštní, jak v těch uplynulých dnech se celkem nic nedělo. Samozřejmě je to všechno v uvozovkách, protože k útokům jak na koalici, tak na irácké občany, irácké představitele dochází dnes pravidelně denně. Ale to, co se nestalo, byl takový nějaký větší útok.

Vít Pohanka : Martin Klepetko se zároveň obává, že se možná iráčtí ozbrojenci pokusí o nějakou další rozsáhlou akci ještě před 30. červnem.

Host (Martin Klepetko): Bohužel toto nemůžeme nikdy vyloučit a dokonce je vysoce pravděpodobné, že se útočníci o něco takového pokusí. Je pravda na druhou stranu to, že se zlepšuje připravenost všech zúčastněných na tyto útoky, takže ta ochrana je podstatně lepší, než byla ještě před několika týdny nebo měsíci a to ztěžuje útočníkům do velké míry práci. Bohužel ale nedá se vyloučit, že k něčemu takovému dojde.

Vít Pohanka : Uvádí český velvyslanec v Bagdádu Martin Klepetko. Americký ministr zahraničí Colin Powell na zprávy z Iráku reagoval prohlášením, že Spojené státy podcenily vážnost situace v zemi. Předseda prozatímní vlády Ajád Aláví se nechal slyšet, že na kolik jsou teroristické útoky vážným problémem, jde prý o izolované incidenty, se kterými se vláda postupně vypořádá. Od začátku války v Iráku loni v březnu zahynulo při podobných akcích celkem přes 500 Američanů, 12 Britů a padesátka koaličních vojáků jiných národností. Počet mrtvých iráckých civilistů je ovšem mnohonásobně vyšší, nevládní organizace jej odhadují na devět a půl, až jedenáct tisíc.

Blesková zpráva z ÚVV ČSSD

Hana Hikelová : Aktuálně z Ústředního výkonného výboru ČSSD. Podle informací Radiožurnálu Vladimír Špidla rezignoval na post předsedy ČSSD. Delegáti totiž nevyjádřili důvěru koaliční vládě sociálních demokratů s lidovci a unionisty.

Euro 2004 a naši fotbalisté

Hana Hikelová : Posloucháte Český rozhlas 1-Radiožurnál, pořad Týden v tahu. Český fotbal může udělat po osmi letech zase díru do Evropy. Na evropském šampionátu v Portugalsku je považován za jednoho z největších favoritů poté, co bravurně zvládl zápasy v základní skupině. Připomene nám to teď přímo z dějiště šampionátu Miroslav Bureš.

Miroslav Bureš : Když před týdnem končil minulý pořad Týden v tahu, přijížděli čeští fotbalisté na stadion Municipal Aveiro, aby se připravili na večerní zápas s Nizozemskem. Po vítězství dva jedna v prvním utkání proti Lotyšsku jim přitom bylo jasné, že případná další výhra by jim zaručila první místo v základní skupině a postup do čtvrtfinále už před posledním zápasem skupiny. Duel s Nizozemskem ale začal přímo tragicky. Bommel ve čtvrté a Van Nistelrooy v 19. minutě poslali tulipány do dvoubrankového vedení.

Host (Martin Jiránek): Bylo to hodně nepříjemný, tak ještě že tak, že to bylo docela brzo a že se to dalo votočit, no a tím, že se nám podařilo snížit na dva jedna, tak jsem pořád věřil, že se nám to povede, no.

Miroslav Bureš : Říkal po utkání obránce Martin Jiránek. Kollerův gól na jedna dva, který vzpomněl, přišel za čtyři minuty po van Nistelrooijově trefě a vrátil český celek do hry a pak viděl vyprodaný třicetitisícový stadion oboustrannou ofenzivní smršť. Nejlepší zápas mistrovství, ozývalo se ze všech stran, jen jeden člověk nebyl spokojený. Trenér českého týmu Karel Brückner.

Host (Karel Brückner): I když prostě o tom zápase se hovoří v superlativech, já tam našel dosti nedostatků. Především v obranný fázi, poněvadž i ta tam patří. Chápu krásnej zápas, takovej dosti divokej, bláznivej, ale pozor, je tady obranná fáze a ta se mi nelíbila.

Miroslav Bureš : Brückner měl pravdu a jeho svěřenci štěstí. Výsledek otočili, ale zrovna tak mohli i prohrát. Zápas byl oboustranně až moc otevřený, šancí spoustu před oběma brankami. A zatím, co Nizozemci se chytali jen za hlavu, Češi dvakrát zvedali ruce na oslavu gólu, na dva dva vyrovnával Baroš a vítěznou trefu neměl těžkou po krásné akci a finální přihrávce Pohorského Vladimír Šmicer.

Host (Vladimír Šmicer): Tak jsem byl ve správný čas současně na správným místě, no, dá se říct, že ten gól vlastně že jo mi tam krásně přihrál Karel Poborský a já myslím, že tam je prostě ten charakter náš, si myslím, jak jsme se vrátili z nula dva na tři dva, otočit takovej zápas. Já jsem asi větší zápas nehrál teďka v tý svý kariéře, bylo to nádherný, Holanďani mohli vyhrát, mohli nám dát třetí gól. Bylo to otevřený šance na obou dvou stranách, já myslím, že jsme si to užili všichni.

Miroslav Bureš : Rozplýval se po utkání Šmicer, který stejně jako před osmi lety na šampionátu v Anglii, i v sobotu v Aveiru poslal třetím gólem v utkání Čechy do čtvrtfinále. Ještě ale zbývalo poslední střetnutí ve skupině, středeční s Německem. V něm ale Šmicerovi a spol. vůbec o nic nešlo, první místo jim nemohl už nikdo vzít. A tak trenér Brückner sáhl k logické variantě, nechal odpočívat skoro všechny hráče základní sestavy a až na Galáska a Bolfa poslal do hry všechny náhradníky. Němci potřebovali vyhrát, aby postoupili, ale v kompletním složení si na českou rezervu nepřišli. Brücknerovi svěřenci si dokonce znovu dovolili luxus a pustili i ve třetím zápase soupeře do vedení. V jednadvacáté minutě otevíral skóre nádhernou trefou do šibenice Ballack, ale o devět minut později ho z trestného kopu napodobil Heinz a ve druhém poločase dál vítězné razítko svým třetím gólem na šampionátu střídající útočník Baroš. A náhradníci tak ukázali, jako má český celek sílu. Potěšilo to i obránce Davida Rozehnala.

Host (David Rozehnal): Chtěli jsme se ukázat a chtěli jsme dokázat, že patříme do toho týmu třiadvaceti hráčů.

Miroslav Bureš : Tři zápasy, tři vítězství. Žádný jiný celek na Euru v Portugalsku se takovou bilancí pochlubit nemůže. Ale teď už to je vlastně jedno.Všechno může smazat jeden jediný zápas, zítřejší čtvrtfinálový s Dánskem, to vědí všichni, říká obránce Marek Jankulovski.

Host (Marek Jankulovski): Ty tři výsledky na ty tři vítězství se musí trošku zapomenout, protože vlastně víme, že v neděli jde o všechno, ale je tam ta pohoda, sebevědomí, všechno, myslím, že fyzicky se manšaft cítí dobře, takže do toho jít naplno a věřit, že to uděláme i v neděli.

Hana Hikelová : U telefonu je teď Miroslav Jirkal, hezký den.

Host (Miroslav Jirkal): Dobrý den.

Hana Hikelová : Pane Jirkale, vy jste v Portugalsku do včerejšího dne působil jako takzvaný pozorovatel, tedy sledoval jste zápasy našich soupeřů a připravoval podklady pro české trenéry. Co vás osobně zatím na šampionátu nejvíce překvapilo?

Host (Miroslav Jirkal): Tak, jestli se dá mluvit o překvapení, to nevím, ale všechny ty zápasy jsou enormně vyrovnaný a je vidět, že mužstva, která se tam probojovala, jsou prostě tak vyrovnaná, že mohou zasáhnout do bojů o nejvyšší příčky. Včera to dokázalo Řecko, předtím prakticky další mužstva, která vyřadila Itálii, Německo, Anglii, takže to mistrovství je tak vyrovnaný, že těžko tipovat dopředu výsledky.

Hana Hikelová : Bylo pro vás překvapením to, že naši zvítězili ve všech třech zápasech skupiny?

Host (Miroslav Jirkal): Tak překvapením určitě ne, protože naše mužstvo je dneska vyzrálý a prahne po úspěchu. Co si budeme namlouvat, chceme ty pocty nejvyšší vybojovat, ale na druhou stranu ty zápasy samozřejmě byly velice těžký. My jsme předpokládali, že bude zápas těžký i s Lotyši, což se nakonec potvrdilo, jsem rád, že ten zápas se poved vyhrát, i když to bylo opravdu s odřenýma zádama, jak se říká, ale ty zápasy jsou všechny podobné, takže každý vítězství na tomhle turnaji platí.

Hana Hikelová : Zítra nastoupí česká reprezentace ve čtvrtfinále proti Dánům, vy jste to označil za nejhorší možnou variantu, která mohla tým potkat, proč?

Host (Miroslav Jirkal): Tak nejhorší varianta v tom, že narazíme na soupeře, který má útočnou činnost nejlepší z těch možných soupeřů. Je to mužstvo vyloženě ofenzivně laděný, kde jednotliví hráči mají takový schopnosti se prosadit, že se opravdu prosazují, prosazují se jeden na jednoho, dostávají se snadno do šancí, dostávají se za obranu, velice snadno a taky dávají góly. Ale na druhou stranu musím říct, že je to mužstvo, který by mohlo vyhovovat našemu stylu hry, protože ta obrana, samozřejmě podřízená ofenzívě, obrana Dánů a my jsme mužstvo, který umí s takovýma mužstvama hrát. Typologický složení našich hráčů je do jejich obrany opravdu tak nasměrované, že myslím si, že bysme se v útoku mohli prosadit, ale samozřejmě varuju před tím, že v obraně musíme přidat, protože krajní obránci naši v minulých utkáních nepůsobili dobrým dojmeme a jestliže tohle zlepšíme, tak samozřejmě můžeme uspět.

Hana Hikelová : Čeští trenéři označili Dány spolu s Řeckem už před včerejškem za největší překvapení turnaje. Vy už jste to zmiňoval na začátku našeho rozhovoru také, Řekové včera tato jejich slova potvrdili, když vyřadili favorizované Francouze. Na co si musí, podle vás, naši reprezentanti dát zítra pozor, i když už jste o tom částečně mluvil, aby nedopadli právě stejně, jako Francouzi. Je nějaké poučení z toho včerejšího zápasu Francouzů s Řeky?

Host (Miroslav Jirkal): Je vidět na tomto mistrovství, že se prosazují mužstva, která ačkoliv nemají úplné hvězdy, tak jako tým mohou udělat hodně dobrý výsledek a myslím si, že Dánové jsou ve stejným postavení vůči nám, jak Řekové vůči Francouzům včera. Takže na tu stmelenost soupeře, na tu morální agresivitu, kdy budou chtít dosáhnout úspěch, kdy se mohou prosadit jako celek a oni na to sílu v útoku mají, takže na to si nejvíc musíme dát pozor, ale zároveň předesílám, že tu morální sílu má i naše mužstvo.

Hana Hikelová : Teď trošku osobní otázka. Na kolik se vaše poznatky v průběhu šampionátu a tudíž i rady trenérovi prosazují při samotných zápasech? Dá trenér Brückner na vaše rady a na vaše poznatky?

Host (Miroslav Jirkal): Tak, já jsem pevně přesvědčen, že ano, protože jednak mu dávám podklady v dostatečným předstihu, jednak to není jenom jeden zápas, ale je to řada zápasů, který jsem sledoval a za druhý, my spolu konzultujeme nebo jsme konzultovali průběžně soupeře a těsně před utkáním jsme si ještě upřesňovali poznatky nebo varianty i sestavy soupeře, takže si myslím, že jsme byli velmi dobře připraveni a že i ty varianty soupeře nás nezaskočily.

Hana Hikelová : Poslední otázka, váš tip na vítěze Eura 2004?

Host (Miroslav Jirkal): Tak, můj tip. Já teď jsem toho názoru, že bude finále Česko Holandsko a v něm to bude veliký boj a zvítězí naši. Takže ten tip to je hodně optimistický, ale myslím si, že tkví na pevných základech.

Hana Hikelová : Říká optimisticky Miroslav Jirkal a já vám děkuji za tento rozhovor a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Miroslav Jirkal): Díky taky, na shledanou.

Hana Hikelová : Takové byly alespoň některé události, které nás zaujaly v tomto týdnu. Příjemný víkend vám přeje Hana Hikelová.

Situace v Iráku

Hana Hikelová : U telefonu teď máme ministra kultury v irácké prozatímní vládě Mufída Jazairiho, hezký den.

Host (Mufíd Jazairi): Dobrý den.

Hana Hikelová : Pane ministře, premiér Aláví působí velmi sebejistě a uvádí, že se podaří ten ozbrojený odpor vůči vaší vládě zlomit. Není to ale přehnaná sebejistota, přehnaný optimismus?

Host (Mufíd Jazairi): Řekl bych, že to je nutnost. Nejde o to být optimistický, či pesimistický. Prostě není jiná cesta kupředu než zlomit tento odpor a otevřít právě cestu kupředu. Máme velké úkoly, máme připravit podmínky pro uspořádání první demokratické volby začátkem příštího roku a máme zahájit proces rekonstrukcí, máme mnoho, mnoho úkolů, mnoho problémů, které musíme vyřešit a není možno ničeho dosáhnout bez zajištění bezpečnosti. Proto nemáme jinou volbu. Pan premiér ani celá vláda nemá jinou volbu, než udělat vše pro to, abychom zlomili tento odpor, tuto krvavou vlnu násilí.

Hana Hikelová : Předpokládám, že před předáním pravomocí vaší vládě příští středu panují v Bagdádu i jinde v zemi bezpečnostní opatření. Mohl byste je nějak přiblížit?

Host (Mufíd Jazairi): No, tak jde především o vysazení různých skupin policistů, různých jednotek, stále více právě na hlavních ulicích, v hlavních kódech, důležitých bodech, v každým městě i na silnicích. Jde o to podněcovat a rozšířit spolupráci obyvatelstva s policií. Zjistit, kde jsou ty bandy, kde připravujou své útoky, kde připravujou své plány, jak se pohybují, kudy kam, zjistit prostě jejich pohyb a připravit protiúdery. Jde o to, připravit tajnou službu, prostě zpravodajskou službu, která by dokázala shromáždit informace o pohybu a činnosti těch skupin teroristů. Vše to probíhá dneska pochopitelně krok za krokem, postupně, neboť stále nemáme dostatečné síly ať v policii samotný nebo v armádě nebo ve zpravodajské službě.

Hana Hikelová : Vy už jste to naznačil, irácké bezpečnostní složky, ať už armáda, či policie teprve vznikají a není to právě snadný proces. Kdy myslíte, že dokáží výrazněji přispět k boji proti ozbrojeným odpůrcům vaší vlády?

Host (Mufíd Jazairi): Myslím si, že to je otázka příštích několika měsíců. V každém případě musíme zajistit dostatečnou bezpečnost před uspořádáním voleb, parlamentních voleb. Máme před sebou asi necelých 7 měsíců nebo tak zhruba 7 měsíců. Rozhodně dva, tři měsíce předtím musíme dosáhnout nějaké konkrétní výsledky v tomto směru.

Hana Hikelová : Vy jste ministrem kultury, vaše ministerstvo tedy nepatří k takzvaným silovým resortům, přesto změní se něco na vaší práci poté, co převezmete v příštím týdnu větší díl pravomocí?

Host (Mufíd Jazairi): Bezesporu. Bezesporu. Naše vláda konečně bude moci samostatně o všem rozhodovat. Do 30. tohoto měsíce nemůžeme si rozhodnout o ničem významném, bez podpisu pana velvyslance Bremera. Od 1. července nebudeme potřebovat žádný souhlas od nikoho jiného, než od naší vlády. My si o všem budeme rozhodovat, o všech ve vnitřní politice, v zahraniční politice, finanční politice, v ekonomice a tak dále, a tak dále, takže se hodně bude měnit i v resortu kultury.

Hana Hikelová : Říká ministr kultury v prozatímní irácké vládě Mufíd Jazairi. Pane Jazairi, já vám děkuji a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Mufíd Jazairi): Na shledanou.

Rezignace Vladimíra Špidly

Hana Hikelová : Teď se znovu aktuálně vydáme na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Podle našich informací totiž Vladimír Špidla rezignoval na funkci předsedy vlády i předsedy ČSSD. Více by měla vědět Dana Jaklová. Dano, hezké odpoledne.

Dana Jaklová : Hezké odpoledne. Ano, tak je to přesně tak, jako blesk zasáhla ta zpráva tady čekáme právě na výsledky jednání Ústředního výkonného výboru. Nejprve to byla zpráva neoficiální, z kuloárů, že Vladimír Špidla na jednání grémia, tedy nejužšího vedení z Lidového domu, to znamená jeho místopředsedů, že rezignoval na obě své funkce, tedy jak na předsedu sociálních demokratů, tak na funkci premiéra. Pochopitelně před vedením své strany, protože demisi bude podávat do rukou prezidenta republiky. To jsou tedy poslední informace, které už byly i potvrzeny, skutečně to tak prý je a ve středu by měla potom rezignovat, čili padnout celá vláda.

Hana Hikelová : Tolik od Dany Jaklové, další informace samozřejmě v Ozvěnách dne v 18 hodin. Díky a na slyšenou.

Dana Jaklová : Na slyšenou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: bum , daj , jap , pno , hah , vpo
Spustit audio