Domácnosti a firmy napojené na teplárny zaplatí víc. Někde jen mírně, jinde i o desítky procent

21. listopad 2022 11:58

V českých městech se topná sezona rozběhla naplno a jejich obyvatelé řeší zásadní otázku: Kolik za teplo zaplatí. Podle teplárenského sdružení se bude od začátku roku 2023 týkat zvýšení cen tepla až čtyř milionů lidí.

„No, u nás doma to máme docela špatné, protože topíme plynem. Teď šetříme, kde se dá. Jsme v domě dvě domácnosti, tak to jakžtakž utáhneme, ale dřív jsme chodili doma téměř v plavkách a teď chodíme ve svetrech,“ komentuje zdražování tepla Stanislava Kovářová.

Kvůli rostoucím nákladům se chystá zdražovat většina českých tepláren. Ve Strakonicích zákazníci dostali do schránek dopis s informací, že jim v únoru příštího roku přijde takzvaná třináctá faktura – dodatečné vyúčtování nákladů za služby v letošním roce.

„Situace je velice turbulentní, velice složitá. Firma vstupovala do tohoto roku s velmi ambiciózním plánem, který vycházel z určitých premis, které padly koncem února. Potýkáme se s naprosto nekontrolovaným růstem cen vstupů. Týká se to konkrétně štěpky, kde je cena oproti minulému roku skutečně násobně vyšší,“ vysvětluje generální ředitel strakonické teplárny Pavel Bulant.

Čtěte také

Na jakou částku faktura bude, společnost zatím neuvedla. Podle Pavla Bulanta ale půjde pouze o oprávněné náklady spojené s výrobou a rozvodem tepelné energie, které kontroluje Energetický regulační úřad.

„Musím zdůraznit, že jsme velice striktně řízený byznys, který je svázaný regulačním úřadem. Na jednu stranu nemůžeme vydělávat, co bychom si představovali, jsme limitováni, co se týká zisků, ale i co se týká minimálních cen. Nemůžeme dodávat naše služby pod ceny, které by nezahrnovaly takzvané ekonomicky oprávněné náklady,“ dodává.

Zvýšení cen už oznámila i městská teplárna v Písku. Obyvatelé tam od ledna zaplatí za teplo o 25 procent víc.

Nové ceny na příští rok oznámí svým zákazníkům 1. prosince i teplárna v Českých Budějovicích.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související