Dopravní podnik bude slavit, doprovodný program vyvrcholí v neděli speciálním průvodem tramvají

13. červenec 2021

V neděli 18. července uplyne přesně 130 let od doby, kdy v Praze začaly pravidelně jezdit elektrické tramvaje. Před 130 lety také začala jezdit lanová dráha na Petřín. Dopravní podnik proto u příležitosti těchto dvou milníků chystá oslavy a doprovodný program pro veřejnost.

Dopravní podnik připravil v rámci oslav rozmanitý doprovodný program pro fanoušky MHD i širokou veřejnost. V sobotu 17. července můžete zavítat do Ústředních dílen v Hostivaři na komentované prohlídky. Konají se v 9:30, 12:00 a 14:00. Návštěvníci se dozví víc o opravách tramvají a budou se smět pod jednu i podívat.

Ve středu 14. a 21. července se zase zájemci mohou projít s průvodcem po bývalé trati lanovky na Letnou a první pražské elektrické dráhy z Letné do Bubenče. V pondělí a úterý 19. a 20. července zase můžete zajít do Muzea MHD na komentované prohlídky o Františku Křižíkovi.

Slavnostní průvod tramvají

Doprovodný program vyvrcholí v neděli 18. července slavnostním průvodem tramvají. Nejstarším vozem by měl být elektrický motorový vůz z roku 1899, který Praze výjimečně půjčili kolegové z Plzně.

Tento i ostatní vozy uvidíte v neděli od půl osmé ráno ve smyčce Královka. V 8:15 vyrazí směr Pražský hrad, projedou přes Staroměstskou, Václavské náměstí a skončí na Letenském náměstí. Pokud byste se chtěli tramvajemi projet, je nutné koupit si jízdenku přes e-shop dopravního podniku.

autoři: Marie Veselá , ech | zdroj: DPP
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.