Dora Čechova: Lžičky

12. červen 2020

O našich životech často rozhodují nenápadné náhody, třeba taková návštěva vetešnictví. Tereza Lexová čte povídku současné české autorky s ruskými kořeny Dory Čechovy o památečních věcech a potřebě domova. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Tereza Lexová
Připravil: Jan Sulovský
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v olomouckém studiu Českého rozhlasu v roce 2016

Zuzana z povídky Lžičky pracuje u filmu, je obklopena intenzivními, avšak plytkými a nestálými vztahy a před opětovným zklamáním se snaží utéct odjezdem na třídní sraz. Čekají ji ale jen další momenty, které utvrzují její vyčleněnost z povrchního světa. Zuzana hledá skutečnou, hlubokou vazbu. Ve vetešnictví najde prostřednictvím lžiček a jídelního stolu vzpomínky na svou babičku, se kterou nejspíš tuto silnou vzájemnost prožívala. Ke konci povídky to vypadá, že by přeci jen mohla opravdové lidské pouto mít. Pro jaký život se rozhodne?

Dora Čechova

Spisovatelka Dora Čechova se narodila roku 1971 do česko-ruské rodiny. Získala titul inženýrky na VŠE, vystudovala tvorbu textu a scénáře na Konzervatoři Jaroslava Ježka, absolvovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU a pod záštitou Katedry autorské tvorby a pedagogiky na DAMU i dvouletý kurz Kreativní pedagogiky. Učí autorské čtení na Vysoké škole kreativní komunikace.

V roce 2012 debutovala v nakladatelství Labyrint povídkovou knihou z ruského prostředí Nechtěl jsem být Leninem. O rok později vyšla sbírka jejích rozhovorů s Olbramem Zoubkem Život a sochy Olbrama Zoubka. V roce 2015 vydala druhou knihu Padaná letní jablka, ze které pochází i povídka Lžičky.

Příběhy vykreslují osudy obyčejných lidí napříč českými a československými dějinami, které různě ohýbaly jejich životy i chování. Autorka citlivě zachycuje pokusy jedinců existovat po svém navzdory očekávání druhých, vést naplněný život, vypořádat se se svou minulostí i sám se sebou.

autoři: Jan Sulovský , Alina Aubrechtová Mirakjan
Spustit audio