„Dost bylo nudného sexu.“ Balthazar jsou po třech letech odloučení zpět ve formě

7. únor 2019

Poslední tři roky se členové belgických Balthazar věnovali sólovým projektům J. Bernardt a Warhaus, které si hlasitě řekly o pozornost. Nehrozilo, že se pro tyto úspěchy už sestava kapely dohromady nikdy nedá? A co vlastně zapříčinilo, že jsme na novou desku Fever museli čekat tak dlouho? O těchto a mnoha dalších tématech po telefonu před koncertem 28. února v pražském Lucerna Music Baru hovořil se zpěvákem Jinte Deprezem hudební redaktor Pavel Zelinka.

Když jsme spolu před třemi lety mluvili na prahu vydání desky Thin Walls, už tehdy jsi předpovídal, že Balthazar si nějakou dobu odpočinou. Jak jsi spokojen s pauzou, která právě končí vydáním alba Fever?

Jsem s uplynulými třemi roky spokojen. Bylo velmi zdravé dát si od kapely chvíli oraz. I když na druhou stranu zpětně vnímám, že se jednalo o docela nebezpečný krok. Co když během pauzy někdo na kapelu definitivně zanevře? Během posledních tří let jsme přišli s několika novými projekty, zabrousili do nových žánrových končin, vyzkoušeli si dotáhnout své vlastní nápady vlastními sílami do konce. To všechno se ale teď na nové desce Balthazar pozitivně odráží. Víš, my už jsme před pauzou začali sklouzávat uvnitř kapely do určité rutiny. Čím dál víc jsme byli schematičtější a tomu jsme pauzou chtěli učinit přítrž. 

Být členem kapely je jako manželství. Ovšem ne s jedním, ale často se třemi nebo čtyřmi dalšími členy. Chtěli jste vyčistit vzduch uvnitř kapely, nebo za přestávkou byly jiné důvody?

My mezi sebou neměli žádné problémy. Ty život v kapele přirovnáváš k manželství. Já bych ho spíš připodobnil k sexu. A ten už začal být v Balthazar velmi nudný, předvídatelný. (smích) Já o Balthazar mluvím spíš než jako o kapele jako o kolektivu muzikantů. V něm je hromada autorů, kteří se navzájem inspirují, pracují na společných nápadech. Vytváří jinou kvalitu než individuální snažení v sólo projektech. 

Balthazar – Fever

Některé kapely bojují s rutinou spolupracemi s jinými muzikanty nebo vytvořením různých rituálů v každodenní činnosti. Jak s těmito nástrahami bojují Balthazar?

Na začátku byla naše turné nekonečnými parties. Tam nebyl čas na nic jiného. Dnes se snažíme na turné najít čas na sport. Udržovat naše těla v určité kondici. A co se týče nabourání rutiny ve studiu, tak třeba u nové desky jsme se zaběhlé pořádky snažili změnit angažováním producenta Jaspera Maekelberga. Dobře se s ním známe a víme, že nám i v minulosti dobře poradil. Na Fever jsou jeho nápady slyšet nejméně v polovině materiálu. Jeho pohled zvenčí albu moc prospěl.

Jak konkrétně hodlají Balthazar sportovat na turné? Neuvažovali členové kapely díky úspěchu svých sólových projektů o tom, věnovat se pouze své vlastní muzice? A jak obtížné bylo po čase se znovu dohadovat se spoluhráči na tom, jak budou nové písničky vypadat? Na tyto a další otázky Pavla Zelinky odpoví v audio verzi rozhovoru Jinte Deprez z kapely Balthazar.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.