Dostali jsme lék Favipiravir z Japonska, je to velký úspěch, říká ministr Vojtěch. Jaké další léky se zkoušejí na covid-19?

9. duben 2020

Účinný lék na onemocnění způsobené novým typem koronaviru zatím neexistuje. Lékaři proto zkoušejí různé alternativy – například léky, které byly původně vyvinuty pro léčbu jiných nemocí. Příklady některých uvádí ve svém příspěvku redaktor Štěpán Sedláček. O lécích, které se zkoušejí na onemocnění covid-19, mluvil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci.

Aktuálně lékaři nejčastěji používají medikamenty určené k léčbě malárie a autoimunitních onemocnění. Tyto léky, obsahující látky chlorochin a hydroxychlorochin, zařadila do velkého testu i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Čtěte také

Někteří vědci ale varují, že neproběhlo dostatečně rozsáhlé klinické testování na nemocných covidem-19, a proto by se s nasazováním těchto léčiv mělo postupovat opatrně. 

Americký chemik Derek Lowe třeba upozorňuje, že látka hydroxychlorochin snižuje aktivitu vrozeného imunitního systému. A odborníci připomínají také to, že zvýšená poptávka po určitých lécích ve spojitosti s koronavirem může způsobit jejich nedostatek pro pacienty s chorobami, na které byly speciálně vyvinuty.

Experimentální léčba v Česku

Také české zdravotnictví přistupuje k experimentálnímu využívání některých léků. Jde například o antimalarikum Plaquenil, které podávají pacientům v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

Čtěte také

„Je u něj v testech in vitro (v buněčných kulturách) prokázáno, že do určité míry blokuje virus. A další výhodou je, že tlumí přestřelenou zánětovou reakci. Je ale pravda, že studie nejsou jednoznačně průkazné, a že taky lék nebyl vyvinut přímo na covid-19,“ říká přednosta Kliniky infekčních nemocí při ÚVN Michal Holub.

Ministerstvo zdravotnictví také dočasně povolilo používání neregistrovaného léku Hydroxychloroquine-sulfaat Teva, který využívá stejnou účinnou látku jako Plaquenil.

Vojtěch: Máme Favipiravir

„Dostali jsme lék Favipiravir z Japonska, je to velký úspěch. Hlavním partnerem jeho aplikace je Všeobecná fakultní nemocnice. Ještě nevíme, kdy bude poprvé aplikován. Zdá se, že jde o slibný lék pro středně závažné případy onemocnění covid-19. Lék by měl být k dispozici pro české pacienty v řádu dní,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Potenciál mají podle Vojtěcha i další léky.

Zdůraznil však, že jde pouze o experimentální léčbu. Dodal také, že byl vydán zákaz vývozu 800 specifických léků, které musí zůstat k dispozici českým pacientům. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová upozornila na seznam hodnocených léčiv na nemoc covid-19 na webu SÚKL.

„Remdesivir zajišťuje americká centrála Gilead Sciences. Česká republika by měla být jednou z prvních zemí střední a východní Evropy, která lék obdrží. Ministerstvo zdravotnictví následně vydá opatření, které zajistí jeho okamžité podávání. Favipiravir zajišťuje Čína, osloveno bylo i Japonsko. Jakmile budou vyladěny diplomatické nóty s Japonskem, spustí se ihned logistické procesy. Japonsko by mělo poskytnout dar, který se podá přibližně 20-25 pacientům ve Všeobecné fakultní nemocnici. Favipiravir funguje spíše v raných fázích onemocnění. Další zásoby plánujeme nakoupit,“ uvedla Storová.

Podrobnosti najdete také v online zpravodajství na serveru iRozhlas.cz

autoři: Štěpán Sedláček , Zuzana Marková , jpr
Spustit audio

Související