Dostupná Šumava. Seniory a hendikepované zavezou autobusy i na místa, kam se běžně jezdit nesmí

18. květen 2023 11:03

To, že někdo zestárne, nebo má nějaký hendikep, ještě neznamená, že už se nikdy nepodívá na oblíbená, ale hůře dostupná místa Šumavy. Právě naopak. Těmto lidem jsou určené zájezdy Dostupná Šumava. Vždy na jaře a podzim třikrát týdně zajíždí autobus tam, kam se běžně vůbec jezdit nesmí. Letos vyráží po změněné trase, po několika letech se tak autobusy vrátí třeba na Březník.

Když průvodkyně Milada Váňová odemkne závoru, může se autobus vydat na Březník. „To je jedno z nejdeštivějších míst na Šumavě, tady krátce zastavíme,“ říká cestujícím.

„Je to nádhera, paráda. Je to místo, kam bychom se už nedostali vzhledem k našemu věku,“ pochvaluje si Jitka Fialová. Stejný názor má Eva Babková. „Během jednoho dne vidím to, co bych jinak vůbec nezvládla, protože nejsem úplně pohyblivá. Jsem nadšená z přírody i paní průvodkyně, která je opravdu nabitá informacemi,“ usmívá se.

Průvodkyně Milada Váňová tento týden oslaví 87. narozeniny, ale energie jí nechybí. „Březník je moje srdeční záležitost. Je tady nádherná příroda, lesy, krásný pohled na Luzný. Je mi tady dobře,“ popisuje.

Čtěte také

Březník je ideálním místem pro projekt Dostupná Šumava. Obvykle se sem dá totiž dostat jen na kole nebo pěšky z osm kilometrů vzdálené Modravy. „Pro lidi je to zážitek. Ti senioři, hendikepovaní, někdy s sebou máme i vozíčkáře, jsou šťastní, že to vidí, protože jinak se sem nedostanou,“ potvrzuje Milada Váňová.

Během zájezdu účastníci navštíví zhruba deset turistických cílů. „Teď jedeme na Kvildu, pak na Bučinu. Další mojí srdeční záležitostí jsou Knížecí Pláně, tam se člověk taky těžko dostává. Potom pokračujeme přes Borovou Ladu na Chalupskou slať a končíme na Jezerní slati,“ vyjmenovává průvodkyně.

Zájezd doporučuje všem starším a hendikepovaným lidem. „Senioři se sem nemohli čtyřicet let dostat a dneska, když už se sem může, tak zase oni nemohou. Pro ty, kdo mají otevřená srdce, uši a oči, to určitě stojí za to,“ dodává.

Správa Národního parku Šumava a ČSAD Plzeň pro letošní rok pořádají padesát zájezdů Dostupné Šumavy. Je ale nutné se na ně registrovat předem. Letos poprvé to můžou lidé udělat i on-line.

Spustit audio

Související