Dosud největší výstava, která představuje dílo malíře Andreje Bělocvětova, je k vidění v Krumlově

26. červen 2022

Letos by uplynulo sto let od jeho narození. I proto se Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově rozhodlo uspořádat jeho dosud největší retrospektivní výstavu. Český malíř Andrej Bělocvětov se narodil v Praze s argentinským občanstvím a jeho silný osud se promítl i do jeho intenzivní tvorby.

„V podstatě všechna díla jsou ze soukromých sbírek. Je tu zahrnuta celá životní tvorba Andreje Bělocvětova, to znamená od 40. let minulého století do roku 1996. V roce 1997 umírá,“ popisuje ředitelka Egon Schiele Art Centra Hana Jirmusová Lazarowitz.

„Díla nebyla rámovaná. On byl celý život chudý, tak maloval na všemožné formáty, všemožné materiály různých velikosti. Nenajdete prakticky dvě díla stejné velikosti. Někdy jsou zlomené, někdy pokousané. Olejomalbu má na papíru, který už se rozpadá. Takže příprava nebyla vůbec jednoduchá, ale jsem strašně ráda, že se to povedlo, a myslím, že přehlídka v pěti sálech je fantastická,“ dodává.

Rozhovory o životě a díle malíře Andreje Bělocvětova si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna. Na výstavu, která v Českém Krumlově potrvá do konce roku, zve nejen ředitelka Egon Schiele Art Centra Hana Jirmusová Lazarowitz, ale také malířův blízký přítel, hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz.

Spustit audio

Související