Dotazy k nové sportovní stanici a webovým kamerám

6. květen 2021

Zahájení vysílání stanice Radiožurnál Sport je svázáno s konáním letošního Mistrovství světa v hokeji, které se bude konat od 21. května do 6. července.

Dobrý den,

chtěl bych se vás zeptat na pár otázek týkajících se Českého rozhlasu.

1. Blíží se start vysílání nové stanice Českého rozhlasu Radiožurnál sport. Chtěl bych se proto zeptat, kdy se dovíme bližší informace týkající se této stanice. Myšleno např. programové schéma, moderátory a redaktory, kteří budou na této stanici působit, zázemí stanice - studio, redakci atd... Je v plánu nějaká konference k začátku vysílání stanice??

2. Proč ČRo Radio Wave má pouze už jen jeden pohled do studia pomocí jedné webové kamery a ne 3, jak tomu bylo v nedávné minulosti zvykem??

3. Můžete mi prosím vysvětlit, proč má ČRo Hradec Králové webovou kameru pohled na hosta umístěnou v nahrávacím studiu a ne už v tom hlavním vysílacím jako minule??

4. V minulosti jsem zaregistroval, že se chystá modernizace studii ČRo Vltava. Je to pravda?? Pokud ano, kdy by k tomuto kroku mělo dojít??

Děkuji dopředu mockrát za zodpovězení mých otázek týkajících se Českého Rozhlasu a čas strávený nad mými otázkami. Ať se vám i celému teamu okolo Českého Rozhlasu jen a jen daří. To vše přeje pan posluchač 

M. R.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

k programu stanice Radiožurnál Sport Vám sděluji informaci, zveřejněnou na webových stránkách Českého rozhlasu 25. 3. 2021:

Tematická stanice Radiožurnál Sport odstartuje 21. května, se spuštěním okruhu s pracovním názvem Rádio Senior se počítá 1. října. Na dnešním veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu o tom informoval jeho generální ředitel René Zavoral. Podle Zavorala pracuje v současné době Český rozhlas na marketingových a programových záležitostech souvisejících se startem obou programů. Stanice budou k dispozici celoplošně v pozemním vysílání prostřednictvím multiplexu ČRo DAB+ s pokrytím 95 procent populace a také na internetu. Ve fázi realizace je zvuková grafika stanice Radiožurnál Sport, tedy jingly apod., a také vizuální podoba kampaně, která bude start programu provázet.

Zahájení vysílání je podle René Zavorala svázáno s konáním letošního Mistrovství světa v hokeji, které se bude konat právě od 21. května do 6. června. „V tuto chvíli probíhá i nábor některých kolegů, kteří budou na této stanici působit, dopilováváme rozpočet a personální a technické záležitosti,“ konstatoval generální ředitel Českého rozhlasu a doplnil: „Celou tvář a podobu stanice jsem připraven s kolegy představit Radě ČRo na dubnovém zasedání a požádat o schválení jejího vzniku.“

Viz tento odkaz:

https://digital.rozhlas.cz/digitalni-stanice-radiozurnal-sport-a-radio-senior-maji-termin-startu-objevi-se-8454870

Bližší údaje dosud nejsou známy, předpokládám, že je Český rozhlas bude postupně zveřejňovat poté, co proběhne dubnové zasedání Rady Českého rozhlasu.

Umístění jedné kamery do studia Radia Wave má svůj důvod v technické nekompatibilitě předešlých kamer, která působila problémy. Záběr jedné kamery je podle mého názoru dostačující. Vycházejme z toho, že rozhlas je médium auditivní, tedy je určen k poslechu, a vizuální vjem je pouze doprovodný, orientační.

Důvodem umístění webové kamery v nahrávacím studiu v ČRo Hradec Králové je zajištění maximální možné bezpečnosti osob přítomných živému vysílání. Host sedí v jiné místnosti než moderátor.

Modernizace studia ČRo Vltava se opravdu připravuje, bohužel kvůli přísným omezením přístupu do budov ČRo v souvislosti s koronavirem se její realizace zpozdila. Těžko nyní určit přesný termín, kdy začne. Vše záleží na vývoji zdravotních podmínek.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio