Doufám, že léto bude proměnlivé. Protože takové má být. S deštěm i tropy, utvrzuje Alena Zárybnická

17. červen 2022

Známá meteoroložka a moderátorka přiznává, že se vždy před létem bojí otázky, jaké to léto bude. „A stejné je to vždy před Vánocemi nebo Velikonocemi,“ svěřuje se v Blízkých setkáních. Jak vznikl název jejího rozhlasového pořadu Zálety Aleny Zárybnické? Kdo ji přivedl k létání na větroních? Dozvíte se v rozhovoru s Terezou Kostkovou.

„Když se někdo ptá na předpověď hodně dopředu, odpovídám: Radujme se z každého počasí, jaké nám Svatý Petr naservíruje. Velmi těžko teď v červnu můžeme odhadnout, jak bude. Každopádně léto bude proměnlivé. Kéž by bylo. Protože středoevropské léto takové má být,“ vysvětluje.

„My meteorologové nemáme rádi, když má počasí příliš velké odchylky dané pro konkrétní oblast. Čím méně se odchylujeme od takového stavu, tím přirozenější je proces v atmosféře. A nerušíme tím rovnováhu, která je pro planetu důležitá,“ říká Alena Zárybnická.

„Doufám, že letošní léto u nás bude normální. Proměnlivé. S periodami deště a sem tam nějaký tropický den. Pokud ano, vše bude v pořádku,“ uzavírá předpověď meteoroložka.

Spustit audio

Související