Dovolená je stavem mysli, dá se strávit kdekoliv. Fotografka se jela rekreovat na ďáblické sídliště

15. červenec 2021

Fotografka Tereza Bonaventurová v rámci své výstavy v galerii Vitríny Frýdlantská strávila několik dní na dovolené v pražských Ďáblicích. „Chci se zamyslet nad tím, jestli dovolená může vypadat i jinak,“ říká. Uměleckou performancí chce odpovědět na otázku, zda je dovolená jen stavem naší mysli a jestli se dá tudíž prožít kdekoliv.

Před prodlouženým víkendem oslavujícím české věrozvěsty i mistra Jana Husa jsem vyrazila do pražských Ďáblic na výstavu, která má dvě vernisáže. První odstartovala dovolenou Terezy Bonaventurové, kterou fotografka strávila se svou kamarádkou, kurátorkou Barborou na jednom z nejoceňovanějších sídlišť v republice – v Ďáblicích.

Během druhé vernisáže, která proběhne 20. července, půjde o výsledky tohoto výzkumu. „Ve vitrínách budou jednak fotky, jak jsme si dovolenou užily, ale pokusíme se taky vytvořit nějaké pohlednice signifikantních míst Ďáblic, které jim můžou pomoci s turismem. Serióznější část bude obsahovat statistiky týkající se overturismu, cestování během pandemie a mého předchozího výzkumu zabývajícího se tím, proč lidé vlastně cestují, na základě čeho se rozhodují a co je pro ně na dovolené opravdu důležité,“ popisuje Tereza.

Fotografka dlouhodobě se zabývající tématem overturismu má totiž hypotézu, že dovolená je jen stav mysli a dá se prožít kdekoliv. Ke konci vernisáže dorazil i grafik a milovník audia Petr, který na tomto sídlišti bydlí. Dá se podle něj do Ďáblic odjet na dovolenou? „Ale jo, docela jo, taky to jde. Jsou tu koupaliště nebo hezký místa na procházky,“ zamýšlí se.

Pusťte si reportáž z první vernisáže a dozvíte se, co je v Ďáblicích seriózně zajímavého, proč se fotografka k tomuto experimentu rozhodla a co dalšího vám místňák Petr doporučí navštívit.

Návrh na pohlednici z Ďáblic
Galerie Vitríny Frýdlantská v pražských Ďáblicích
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka