Dovolená „za sociku“ aneb Retroléto

Bez velkého papírování k moři pouze do NDR, Bulharska a Rumunska. Odborářské rekreace ve stylu Dovolená s Andělem. Napakovanou škodovkou nebo trabantem do kempů. Zavzpomínejte s námi na dávné dovolené, na skautské a pionýrské tábory i na to, jak se stály fronty na zájezdy do Jugoslávie.

Čtěte také

Poslechněte si vzpomínky dvou Liberečanek, jejichž rodiny neměly příliš peněz nazbyt a tak využívaly levnou nabídku na dovolenou v podnikových chatách. S další vzpomínkou na dětství přispěl herec Jan Čenský. Na dobu, kdy lidé napakovali trabanty a škodovky, a už si to šinuli do kempu. Přespávali v modrém plátěném stanu zvaném „áčko" a obdivovali jiné rodiny, které měly podomácku vyrobený karavan. 

Za socialismu lidé využívali také služeb několika cestovních kanceláří, jako byl Čedok nebo CKM. Na zájezdy do Jugoslávie nebo do tehdejších západních zemí, jako byla Francie nebo Itálie, museli lidé v den zahájení prodeje před cestovkou doslova bivakovat. Jana Štěpničková z Liberce chtěla v 60. letech odjet na letní dovolenou autem. Jak vyprávěla Českému rozhlasu, na zápis do pořadníku na auto musela ale s rodiči stát frontu před obchodem celé tři dny.

Málokteré dítě nebylo v době socialismu na pionýrském táboře. Tak trošku utajené byly pak křesťanské tábory, prozradila to paní Libuše Prokopová z vratislavického Domova pro seniory.

V posledním díle seriálu si budeme povídat s pamětníky, kteří už hodně dávno propadli kouzlu skautingu. Jak připomíná autorka seriálu Ivana Bernáthová, první skautský oddíl u nás založil v roce 1911 Antonín Svojsík. Děti a mládež se do skautských oddílů pak začali nejvíc hlásit koncem dvacátých let, kdy se narodil skaut Jiří Janáček. Své skautské výpravy připomene i autor legendární Knihy o Jizerských horách Miloslav Nevrlý.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.