Drahé energie nutí firmy k výrazným úsporám a snižováním výdajů na provoz

16. květen 2022

Drahé energie nutí k úsporám i firmy včetně těch největších. Snižování provozních nákladů je proto v poslední době prioritou a firmy oprašují nápady, na které dříve nebyl čas.

Nedávno jsme prohlíželi městskou fotovoltaickou elektrárnu v Budišově nad Budišovkou na Opavsku a připojenou baterii. A právě solární panely teď budou na mnoha dalších střechách. Vlastní elektrárnu staví třeba strojírenský Ostroj v Opavě, skupina průmyslových firem BR Group je bude mít taky, vhodné střechy na to jsou. „Ta fotovoltaika by měla umět vyrábět 15 až 20 procent objemu energie. Návratnost je přibližně šest až sedm let,“ říká výkonný ředitel skupiny Petr Mitura.

A právě teď se hodí, jak říká, i nejrůznější zlepšováky. Pracuje se třeba na lepší izolaci plastikářských lisů. „Pokud bychom uměli nějak více zaizolovat válce u vstřikovacích lisů, dosáhneme úspory v řádu několika procent. Ale jsou to dnes obrovské peníze a návratnost v řádu několika měsíců,“ dodává Mitura.

Ještě větší sumy plánuje v úsporách hutní společnost Liberty Ostrava. Výměna několika tisícovek svítidel, důsledná filtrace ochranných strojních olejů, aby se daly využít vícekrát. „Také pracujeme na tom, abychom navýšením podílu teplé vsázky na pásové trati snížili spotřebu zemního plynu až o 13 procent oproti předchozímu roku,“  popisuje příklady z běžného provozu mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková. Huť chce ušetřit v součtu ušetřit 320 milionů korun. 

Kromě toho se ve firmách také zpřísňuje nakládání s odpady a rezervy se hledají třeba ve využití jednotlivých zaměstnanců.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související