Draní peří je lepší než televize. Nesmíte ale větrat, smát se ani kýchat

26. leden 2023

Je draní peří umění? Jak udržet v klíně husu, kterou chcete tzv. podškubnout? Jak získat peří prachové? A proč se ke draní nehodí peří z kachny? To všechno se učily účastnice kurzu draní peří v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Workshopu se i s mikrofonem Českého rozhlasu Pardubice zúčastnila redaktorka Jitka Slezáková.

Dračky se už běžně na vesnicích nepořádají. Peřiny s prachovým peřím jsou nahrazeny dekami z umělých materiálů. A sousedské povídání vytlačila televize. Přesto si atmosféru draček s chutí připomněly účastnice kurzu draní peří, které vedla nositelka tradice Lenka Kmošková. Některé zavzpomínaly na dětství u babičky, kdy se ve světnici sešly sousedky a probraly kdeco.

Podmínkou ovšem bylo: nedělat rychlé pohyby a nesmát se nahlas, nevětrat a nekýchat. Hromádky peří by se neměly rozletět do všech stran, ale zpracované by měly skončit pod sítem neboli točkem.

Doderky a víčkovice

Autorkou výstavy Bejvávalo dobře, kterou můžete v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě navštívit do 19. února, je Soňa Krátká. Jejím cílem je seznamovat veřejnost se zapomenutými řemesly a tradicemi. Proto pozvala na dračky nositelku tradice ze Sebranic Lenku Kmoškovou, která přivezla nejen peří na zpracování, ale také tradiční občerstvení. Nechyběla ani víčkovice, protože slavnost na závěr draček zvaná doderky by měla být patřičně veselá.

Když se draní chýlilo ke konci, odměnily se dračky chlebem namazaným škvarkovou pomazánkou, bábovkou a sušeným ovocem a připily si víčkovicí.

„Tahle víčkovice je mým prvním pokusem. Začala jsem včelařit a víčkovice je takovou sladkou odměnou za tu práci. Hlavní přísadou jsou víčka, které se získají při vytáčení medu, která namočíte do slivovice,“ vysvětluje metodu výroby Lenka Kmošková.

Které husy mají nejlepší peří a co se dělalo s tzv. brkem? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související