Drůbežárna se postaví i přes odpor obyvatel

16. červenec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Akciová společnost Česká drůbež hodlá postavit drůbežárnu ve vesnici Velký Malahov na Domažlicku. Jejich plán vzbuzuje odpor místních obyvatel, kteří se obávají negativního vlivu slepičárny na životní prostředí. Stavební úřad v Horšovském Týně přesto zahájil stavební řízení a 3. července tohoto roku proběhlo veřejné posouzení územního plánu. Situaci sleduje pro Radiožurnál Lubomír Smatana.

Česká drůbež má v úmyslu vybudovat tři haly pro několik set tisíc slepic. Proti jejich plánu se postavili obyvatelé okolních obcí, kteří měli zpočátku podporu zastupitelů samotného, velkého Malahova. Volení členové samosprávy však před několika týdny názor změnili. Stalo se tak po jejich návštěvě jiných drůbežáren v kraji, kterou zorganizovali zástupci firmy Česká drůbež. Současné stanovisko obce vysvětluje starosta Josef Truhlář.

"Zastupitelstvo souhlasí vydat stavební povolení na jednu halu, rok budeme monitorovat, když bude vyhovovat, co se týče ekologie a všech těch požadavků, potom by Česká drůbež mohla požádat o stavební povolení na druhou halu. Zase je budeme rok monitorovat, a pak budeme moci pokračovat i se třetí halou."

Tento postup nazývají někteří odpůrci stavby "salámová metoda". Jakmile vznikne jedna hala, bude i druhá a nakonec i třetí. Další obcí v blízkosti plánované drůbežárny jsou Semněvice. Starosta Jiří Janovský proti výstavbě důrazně protestuje a uvádí stanoviska místních spolků.

"Včelaři, lesáci, v podstatě zástupci rybářů, i třeba ty alergologové, i když bylo to zpochybňované. Všechny tyhle stanoviska jednoznačně říkají, že prostě ve výhledu několika buď let nebo možná desítky let, bude ta příroda narušena."

Česká drůbež už několik drůbežáren na okrese postavila. Její zástupce Petr Červený se snaží rozptýlit obavy místních obyvatel.

"S touhle stavbou už jsou zkušenosti na okrese, že tam probíhá roční monitoring, že za dobu provozu nebyla ze strany občanů jediná připomínka."

S podobnou stavbou na okrese mají zcela opačné zkušenosti členové Občanského sdružení proti výstavbě drůbežárny. Martin Synek v blízkosti slepičí farmy bydlí.

"Třikrát se do této doby odvážel od nás strus. Poprvé ležel na poli dva měsíce. Podruhé ho vyvezli na pole, začalo pršet, stálo tam 10 cm vody, vše odteklo místním tokem do SRN a potřetí zase bylo sucho, bylo hezky, peří lítalo z těch traktorů, když to vozili. Dneska si chodí obyvatelé nejenom v Všerub, ale i sousedního Německa stěžovat na zápach z farmy."

Souhlas ke stavbě vydal i Referát životního prostředí OÚ v Domažlicích. Jeho rozhodnutí společně se současným kladným stanoviskem zastupitelů Velkého Malahova tak otvírá cestu k výstavbě drůbežárny. Vzniklou situaci svérázně komentuje rozhněvaný starousedlík.

"Deset metrů od drůbežárny, kde se nesmí nic dělat, strom porazit, nic. To je v pořádku? To životní prostředí povolilo, tak nevím jaká je situace. Pak jsou čtyři z příbuzenstva v národním výboru, mezi to ještě nějaký komunista a je to hotové."

Přepsal: Česká informační agentura.

autoři: ark , lsm
Spustit audio

Více z pořadu