Druhá dávka očkování proti covidu-19. Jak postupovat, když vám nevyhovuje termín?

24. květen 2021

Možná jste se do podobné situace taky dostali – máte první dávku očkování proti koronaviru za sebou a na tu druhou nemůžete z různých osobních důvodů přijít. To ale podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové neznamená, že vám lékaři termín automaticky přesunou. Jaké jsou relevantní důvody pro změnu termínu očkování? A může toto omezení zkomplikovat plošné očkování v Česku?

Čtěte také

Blíží se léto a termíny dovolených. Pokud vám druhá dávka očkování vyjde na cestu do zahraničí, není to důvod, aby vám termín očkování posunuli. Jak uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová, jediným důvodem pro odložení druhé dávky jsou zdravotní důvody, například horečnaté onemocnění.

Je možné se dohodnout

Kvůli přesunutí termínu je nutné zavolat do konkrétního očkovacího centra nebo na linku 1221. V případě očkování u praktického lékaře samozřejmě k němu do ordinace a předložit zdravotní dokumentaci.

Neznamená to ale, že se lidem nepodaří dohodnout s konkrétními očkovacími centry na úpravě druhých dávek třeba v ministerstvem schváleném rozmezí 38 až 42 dní u vakcín Moderna a Pfizer. Zároveň není vyloučené, že se s termíny rozestupů dávek třeba kvůli dovoleným ještě nebude dále hýbat.

Podrobnosti k vývoji očkování máme i na speciálním webu Radiožurnálu – Česko v boji proti covidu. Máte-li otázky na pandemii koronaviru, testování nebo očkování, pište na náš mail covid@rozhlas.cz.

Podle nových pravidel člověk už po třech týdnech od první dávky vakcíny dostane potvrzení bezinfekčnosti. Druhá dávka je u dvoudávkových vakcín nutná z medicínského i úředního hlediska. Jen se dvěma dávkami člověk získá plnohodnotnou ochranu proti covidu-19 a taky se jeho tělo bude moct mnohem lépe bránit proti mutacím.

Není jasné jak

Potvrzení o bezinfekčnosti po první dávce bude mít omezenou platnost, a to jen tři měsíce. Teprve čtrnáct dní po ukončeném očkování má očkovaný nárok na certifikát potvrzující, že dostal obě dávky vakcíny.

Pokud člověk nepřijde na druhou dávku, měl by ji dostat v nejbližším možném termínu. Jak toto bude ministerstvo zdravotnictví řešit, není zatím jasné.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související