Družstevní bytová výstavba je cesta k dostupnému bydlení, je přesvědčený předseda Svazu českých a moravských bytových družstev

22. srpen 2022

„Je to levnější alternativa oproti pořízení vlastní nemovitosti,“ říká předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil.

Pojem bytové družstvo není pozůstatkem předchozího režimu. „První začala vznikat už počátkem 19. století, zlatá éra byla pak v letech 1918 až 1939,“ upřesňuje předseda svazu a dodává, že družstevnictví je celosvětový fenomén.

Je to moderní způsob bydlení a podnikání. „V dubnu loňského roku odsouhlasila vláda novou koncepci bydlení 2021+, která má stát na třech hlavních pilířích - na vlastnickém, nájemním a družstevním bydlení,“ vysvětluje Jan Vysloužil.

Na co si dát pozor?

Co se stane s bytem, který jsem renovovala, po mé smrti, zajímalo jednu z posluchaček Dobré rady. Jan Vysloužil paní z Uničovska uklidnil: „Družstevní podíl vstoupí do dědického řízení. Pokud nikoho nemáte, můžete s ním disponovat ještě za svého života a převést ho na kohokoli.“

A na co si při převádění družstevního podílu dávat pozor? Jan Vysloužil by si určitě zjistil, v jakém technickém stavu dům je a jaká je výše příspěvku do fondu oprav, seznámil by se se stanovami bytového družstva a budoucími sousedy.

Poslechněte si ze záznamu celé povídání s Janem Vysloužilem v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio