Dům i lípu manželé omotali šesti kilometry kabelů. Nejzářivější dům mají v Libišanech

17. prosinec 2022

Dům čp. 28 v Libišanech na Pardubicku ve dne snadno minete. Úderem páté hodiny se ale změní k nepoznání. Rozsvítí ho totiž více než 176 000 LED žárovek.  

Petra a Tomáš Hlouškovi mají rádi vskutku zářivé Vánoce. Možná víc Petra, která s výzdobou domu a zápraží v roce 2017 začala. O dva roky později tu už kolemjdoucí zvedali děti nad vrata, to aby do dvora zářícího domu mohly nahlédnout. „Takže to jsme nemohli už jen tak nechat. Bránu jsme otevřeli a od té doby si celou tu výzdobu užíváme i s návštěvníky, kteří k nám přicházejí a přijíždějí,“ dodává Petra Hloušková.

V roce 2019 Petra a Tomáš docílili hranice 100 000 žárovek. „Tehdy v létě mi můj manžel, to ještě jako přítel, oznámil, že by chtěl pořídit sto tisíc světýlek. Hned mi to nedošlo. A pak mě při prvním rozsvícení té naší výzdoby požádal o ruku,“ popisuje Petra Hloušková. „Od té doby se nám ta výzdoba rozrůstá. V České knize rekordů je náš dům, jako nejvíc vánočně osvětlený dům v Česku, zapsaný už třetím rokem.

Dům a dvůr omotávají od září

Manželé Hlouškovi zdobí dům už na konci léta. „S Tomášem chodíme do práce, a tak dům zdobíme vždy odpoledne a o víkendech. Začínám tak na začátku, v půlce září, jak to kdy vyjde. Já zdobím ploty, pergolu, výšky má na starosti manžel,“ doplňuje Petra Hloušková.

Před domem celou atmosféru umocňuje mohutná a pečlivě ozdobená lípa. Za rozzářenou bránou a ploty uvidíte betlém s postavami v životní velikosti a zřejmě i tisíce vánočních ozdob a koulí. „Pravda, ty jsem nepočítala, na to není čas,“ směje se Petra.

Hlouškovi mají na zahradě i osvětlený betlém s figurkami v životní velikosti

Za rekordy se manželé Hlouškovi prý nehoní. „Děláme to proto, že nás to těší. Je krásné vidět ty nadšené děti. Ale taky mě třeba dojme, když tu zastaví autobus se seniory a ti se k nám do dvora jen tak dívají. A jak to bude do budoucna? No, máme ještě velkou prázdnou zahradu...,“ naznačuje Petra Hloušková. Dům čp. 28 v Libišanech bude zářit každý den až do Tří králů. Majitelé dům rozsvěcí a bránu otevírají v 17 hodin. Prohlídka končí ve 21 hodin a do tmy se dům v Libišanech ponoří o hodinu později.

autor: BRA

Související