Důsledky pandemie už nesou i prvňáčci. Propadnutí nebo dodatečný odklad jim letos hrozí víc než dřív

Opakování první třídy nebo přímo návrat žáka z prvního ročníku do školky letos hrozí více dětem než před pandemií koronaviru. Upozorňují na to neziskové organizace, které pracují s dětmi s jazykovým a sociálním znevýhodněním.

Podle ministerstva školství dostane takzvaný dodatečný odklad každý rok 600 dětí. Ty pak mohou zažívat pocit neúspěchu a selhání – stejně jako dalších 1100 prvňáků, kteří na konci roku propadnou.

„Jde nám o to, aby se to nedělo v nadměrné míře. Teď se to děje proto, že tyto děti neměl nikdo šanci předtím nějak posoudit,“ říká metodička předškolní podpory Člověka v tísni Alžběta Pospíšilová, podle níž hrozí, že takových žáků v tomto školním roce přibude.

Zavřené školy a zápisy on-line

Školky, které dětem s přípravou na vyučování pomáhají, totiž byly kvůli koronaviru část loňského školního roku zavřené, a zápisy, kde můžou učitelky zralost dítěte odhadnout, byly on-line. Proto dnes v lavicích sedí i děti, kterým by další rok ve školce nebo v přípravné třídě prospěl.

Čtěte také

Nikdy nedržely v ruce nůžky, neměly doma pastelky, neznají čtvrtku… Ty děti doma nemají k dispozici věci, kterými by rozvíjely tyto dovednosti a návyky, které jsou potřeba,“ pokračuje Pospíšilová.

Postcovidové doučování

Podle Kristýny Titěrové z neziskové organizace META by pomohlo víc přípravných tříd na školách a víc asistentů pedagoga, speciálních pedagogů nebo školních psychologů. Michal Černý z ministerstva školství připomíná i speciální postcovidové doučování, které mohou využít také prvňáci.

autoři: Iva Vokurková , als
Spustit audio

Související