Dušnost, „mozková mlha“ nebo vyčerpání. Obtíže pociťují pacienti i dlouho po prodělání covidu-19

Negativním testem nemusí problémy způsobené novým typem koronaviru končit. Někteří pacienti si stěžují na zdravotní problémy ještě řadu měsíců po odeznění hlavních příznaků nemoci. Co způsobuje takzvaný dlouhý covid a jak s tímto syndromem bojovat?

„Dušnost, kognitivní dysfunkce, které lidé někdy přezdívají mozková mlha, ale také únava,“ vyjmenovává lékařka Světové zdravotnické organizace Janet Diazová hlavní tři symptomy takzvaného dlouhého covidu.

„Nahlášeno bylo ale více než 200 příznaků. Lidé mohou také zakoušet bolesti na hrudi, problémy s mluvením, někteří zmiňují úzkost nebo depresi, bolest svalů, horečku, ztrátu chuti a čichu… Ten seznam je opravdu dlouhý.“

Dlouhý covid postihuje jen málo vyléčených

Post-covidové oddělení ve Fakultní nemocnici Ostrava

Trvání popsaných příznaků přitom může trvat řadu měsíců a vědci zatím úplně nerozumí, co řadu z nich způsobuje. Některé z popsaných obtíží se ostatně objevují i po prodělání jiných infekčních chorob.

Naštěstí se tyto problémy vyskytují u menší části vyléčených, než se donedávna myslelo. Například z nové studie britského statistického úřadu ONS vyplynulo, že symptomy přetrvávající alespoň čtvrt roku po nemoci má jen jeden ze čtyřiceti lidí infikovaných koronavirem. Vědci ovšem hodnotili jen 12 vybraných symptomů. 

Spíše ojedinělé jsou také déle trvající obtíže s plícemi, které jsou v případě covidu-19 jedním z nejzasaženějších orgánů. „Dlouhodobé postižení se téměř neobjevuje nebo jen v mizivém procentu případů,“ potvrzuje Milan Sova, přednosta kliniky nemocí plicních a tuberkulózy FN Brno.

Covid nemá trvalé následky

„Zpočátku jsme se báli, že se objeví třeba fibrózy, zjizvatění plicní tkáně, ale ukazuje se, že to není pravda,“ uvádí na základě zkušeností z postcovidového centr, které letos zaznamenalo více než 3100 návštěv.

Čtěte také

„Námahová dušnost po covidu nebo po jakémkoli těžším respiračním infektu samozřejmě může přetrvávat. Vídáme pacienty, kteří se ještě další tři měsíce, půl roku nebo někdy i déle necítí úplně dobře. Ale tady se covid nijak významně neliší od jiných pneumonií,“ ubezpečuje Sova.

Platí přitom, že čím těžší byl průběh onemocnění, tím je riziko dlouhodobějších obtíží větší. Pokud se s podobnými příznaky potýkáte, měli byste vyhledat lékaře, který může předepsat léky nebo doporučit příslušnou rehabilitaci.

autoři: Hanka Shánělová , Štěpán Sedláček , and
Spustit audio

Související