Důvěra, spolupráce i soudnost. Ideální komunikace pacient - lékárník

13. leden 2022

Proč a za jakých podmínek by řada lékárníků klidně omezila volně prodejný sortiment, na čem závisí možnost očkování v lékárně anebo proč přemýšlet, když nám někdo doporučuje jediný možný preparát na moje potíže? I na to se ptali posluchači doktora Aleše Krebse.

Očkovat v lékárnách by se dalo. „Je k tomu ovšem třeba vytvořit podmínky – proškolit lékárníky v teorii i praxi vakcinace, stanovit praktickou podobu a provedení očkování v dané lékárně a před tím vším samozřejmě celou věc vymezit legislativně,“ vysvětluje prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Propojí se tak velký bonus v podobě relativní dostupnosti lékáren v terénu a obliba takovéto praxe v jiných zemích.

Tento a žádný jiný?  

„Dostal jsem doporučení na konkrétní preparát k užívání. Je ale poměrně hodně nákladný,“ zní coby vzorový dotaz od některých posluchačů.

Na místě je tady asi buď rozumná konzultace s odborníkem a sebevědomá prosba o možnou levnější alternativu daného výrobku. A někdy třeba možnost „sestavit si“ takový výrobek podle soupisu jeho látek sám: doporučují mi například dražší „koktejl“ smíchaný z ginkgo biloby a B vitamínů? Podívám se po jiných variantách anebo zkusím porovnat cenu a sílu jeho složek samostatně, jednotlivě. 

Poslechněte si kompletní rozhovor doktorem Alešem Krebsem, který byl hostem pořadu Apatyka.

autor: Bořek Volný
Spustit audio