Dva mosty v Pardubicích potřebují urychleně opravu. Oba jsou pro dopravu klíčové

22. únor 2023 11:20

Pardubická radnice a hejtmanství koordinují opravy dvou strategických mostů v Pardubicích. Město musí opravit most kpt. Bartoše, který je ve špatném stavu a už po něm nemůžou jezdit těžká auta včetně MHD. Kraj chtěl už v létě začít s několik let plánovanou opravou Wonkova mostu, kde je problém se zkorodovanými lany. Drahomíra Bačkorová zjistila, že naplánovat obě stavby tak, aby nezkolabovala doprava, nebude snadné.

Most kpt. Bartoše, který je ve vlastnictví města, od počátku fungoval jako určité provizorium a nebyl stavěný na tak velkou zátěž. Mostovka z roku 1882 je ve velmi špatném stavu. Od února tam můžou auta jen v jednom směru, provoz je řízený semafory a MHD a nákladní auta musí jezdit po objížďkách.

Čtěte také

Radnice chce na místě mít do podzimu mostní provizorium. „Musíme akorát udělat rozhodnutí, jestli to provizorium koupit, nebo pronajmout. Jsou na to názory různé. Někteří říkají pronajmout s tím, že nevíme, jak tam bude dlouho. Pak jsou tací, kteří říkají koupit. Ten pronájem vzhledem k času by se nám nemusel vyplatit,“ přibližuje primátor Pardubic Jan Nadrchal (ANO).

Provizorní most koupí městu čas

Most kpt. Bartoše opravit nejde, radnice musí nechat postavit nový most, náměstek primátora Jan Hrabal z hnutí ANO ale nedokáže říct, kdy to bude. „Tím mostním provizoriem si kupujeme čas, abychom mohli vše řádně vysoutěžit. Nenacházíme se pouze na pozemcích města, ale bude do toho hovořit Povodí Labe, plavební dráha, takže já teď nejsem schopen říci, kdy začne stavba nového mostu. Nezbývá nám nic jiného, než ty procesy maximálně urychlovat.“

Most kpt. Bartoše v Pardubicích

Město a kraj se dohodly, že budou mosty opravovat postupně. Pro krajské silničáře to ale není úplně dobrá zpráva. Hejtmanství má už od roku 2017 posudek, podle kterého je nezbytné vyměnit vnitřní lana a ředitel krajské správy a údržby silnic Miroslav Němec tvrdí, že potřebují začít letos.

Bartoš má prioritu

„My most Pavla Wonky držíme při životě už asi pět let, kdy se přišlo na tu poruchu. Tam o výměně lan není žádná diskuse, je pouze otázka kdy. My si v optimistické variantě myslíme, že o letošních prázdninách,“ řekl Němec.

Čtěte také

Ředitel krajské správy a údržby silnic ale uznává, že most kpt. Bartoše dělící Pardubice na dvě části je naprostá priorita. „Riskovat nějaký malér není na místě,“ dodal Němec.

Most Pavla Wonky má výhodu v tom, že je široký 22 metrů, takže je na něm možné pracovat za zachování provozu v obou směrech, i když jen v jednom pruhu. Podle Němce by bylo možné letos začít aspoň s první etapou. „Je potřeba to časově a věcně narovnat za sebe tak, aby to občany v Pardubicích neusmrtilo.“

Zbývá jen otázka, jestli se radnici podaří sehnat mostní provizorium. Podle Němce to rozhodně není otázkou jednoho roku. Náměstek primátora Jan Hrabal ale řekl, že radnice na mostní provizorium vypsala výběrové řízení.

Oprava čeká i výpadovku na Hradec

Během letošního léta ale může být provoz přes Labe v Pardubicích ještě komplikovanější. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž plánuje takzvanou obnovu živičného krytu na čtyřproudové silnici I/37 mezi mimoúrovňovou křižovatkou na Palackého ulici a nadjezdem u Globusu. Což je úsek, který mimo jiné zahrnuje i hlavní most přes řeku u pardubických Rosic. Zakázka zatím není vysoutěžená a není tak ani známý konkrétní termín. Silničáři ale chtějí vozovku opravit ještě letos, takže i na tomto místě budou muset řidiči počítat s omezením provozu.

autoři: Drahomíra Bačkorová , zen
Spustit audio

Související