Dva úspěšní skladatelé písní pro dechovky slaví kulatiny. Jiřímu Pohnánovi je čtyřicet, Petru Finkovi osmdesát

2. únor 2023

V pořadu Dechovkovinky tentokrát oslavíme dvě kulatá skladatelská jubilea, jedny čtyřicátiny a jedny osmdesátiny, a v závěru vás pozveme na několik dechovkových plesů.

Čtyřicátníkem se 31. ledna stal Jiří Pohnán; výborný trumpetista, křídlovák Hudby Hradní stráže a Policie České republiky a k tomu všemu výborný skladatel. Kompozici vystudoval u profesora Otakara Kvěcha, který byl otevřený všem žánrům a své studenty velice podporoval a z jejich úspěchů se upřímně radoval.

Jirka Pohnán už dosáhl významných skladatelských úspěchů na poli vážné hudby. Ale protože dechovku miluje od dětství, věnuje se čím dál více i jí. Pro obnovenou jihočeskou Netoličku vytvořil v roce 2007 osm úprav lidových písní na její první cédéčko. Poslechněte si polku Netolické stráně, zpívají Jana Bohoňková a Jan Hnetila.

Jiří Pohnán pochází z Chebu a stále spolupracuje se západočeskými kapelami Parohankou a Chodovarkou. Již delší čas ale žije v Praze a je kmenovým členem a zároveň autorem Křídlovanky. Ke svým čtyřicátinám natočil s touto kapelou nové album s názvem Jaro, léto, podzim, zima. Jeho skladatelský styl je již jasně vyprofilovaný. Přenesme se tedy do jara a v premiéře si poslechněme valčík s názvem Voňavá láska. Text Václava Bárty zazpívají Miroslav Mordych a Nikol Stávková.

Kvalitních skladeb Jiřího Pohnána si povšimly i moravské kapely. Například Stříbrňanka zařadila na své album s názvem Gratulantům, které je plné krásných orchestrálek, Jirkovu polku Kamarádi. Poslechněte si ji v Dechovkovinkách, sólových partů se ujmou trumpetista Lukáš Soldán a tenorista Martin Konečný. Nezbývá než Jiřímu Pohnánovi popřát hodně zdaru do jeho další hudební činnosti.

Čtěte také

Druhý jubilant je o 40 let starší a na dechovkovém poli za ním zůstala brázda opravdu hluboká. Osmdesátníkem se v pátek 3. února stane Petr Fink, známý kapelník, skladatel a také svého času hudební redaktor. Mnozí si jistě pamatujete jeho pořady na stanici Praha, dnes zvané Dvojka.

Petr Fink nejen pilně skládal, ale zasloužil se i o uvedení mnoha novinek a také nezapomínal na tvorbu starších autorů a se svou kapelou i tyto písničky natáčel. S věhlasným textařem Ladislavem Jacurou složil polku Od toho máme volné soboty, kterou nabízíme v Dechovkovinkách, ke zpěvu přizval moravskou čtveřici ve složení Marie Salajková, Anna Zlomková, Vojtěch Račický a Karel Hegner.

Obrovský úspěch (hlavně v německy mluvících zemích) mělo angažování sester Petrových. S Pražskou kapelou Petra Finka nahrály desítky písniček. V pořadu máme časový prostor jen na jednu. Zazní valčík Petra Finka a Ladislava Jacury Zpívala fontána.

Petr Fink také upravil desítky lidových písní a nahrál je celé, to znamená, že některé mají i osmiminutové stopáže. K tomuto projektu přizval jihočeské zpěváky Janu Mikulášovou, Evu Karasovou a Pavla Heidingera a Ludvíka Petra. Mužskou dvojici uslyšíte v písni Jsem zahradník svobodný. Také Petru Finkovi, který se po odchodu z rozhlasu živil jako notograf a přepisoval staré rukopisy, přejeme nadále pevné zdraví a hlavně dobrou náladu.

Zbývá předat několik pozvánek na sobotní plesy. ČČK Lipanovice a Obec Záboří zvou na Společenský ples, který se bude konat v zábořském sále od 20 hodin. Hrát bude K-Club. V 19 hodin začnou vyhrávat Babouci na tradičním hasičském plese v Němčicích u Netolic. A Božejáci ve 20 hodin spustí na hasičském plese v Debrníku u Soběslavi. Na této hasičské kapele bude i závěr Dechovkovinek. Zazní Noční slzy od Miroslava Kolstrunka, sólo na trubku zahraje Zdeněk David.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.