Dvě asijské supervelmoci proti sobě. Na sporné hranici s Čínou zemřelo dvacet indických vojáků

17. červen 2020

Při pondělním incidentu na sporné hranici s Čínou zemřelo 20 indických vojáků. Ke střetu došlo v hornaté oblasti Ladákhu. Katarská stanice Al-Džazíra rekapituluje, co mu předcházelo. Vztahy obou velmocí hodnotí také asijský zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš.

O převážně neobydlenou oblast se obě asijské supervelmoci přou už po desetiletí. V roce 1962 kvůli himalájské hranici dokonce vedly krátkou válku. Napětí mezi Indií a Čínou eskalovalo v květnu. Indičtí představitelé uvádějí, že čínští vojáci překročili hranice na třech různých místech, postavili si stany a strážní stanoviště a ignorovali výzvy k odchodu.

Už 9. května došlo mezi několika indickými a čínskými vojáky ke srážce, při které bojující použili pěsti a kameny. V následujících dnech Číňané podle indických představitelů narušili demarkační linii i západně od místa prvního střetu a Indie do oblasti povolala další vojenské jednotky.

Čtěte také

Minulý týden obě strany zahájily rozhovory, které ale nevedly k úspěchu. Podle indických zpráv se zdá, že Indie Číně přenechala kontrolu nad územím, které čínská armáda v posledních týdnech obsadila, zvláště nad severním břehem nejvyššího himalájského jezera Pangong Tso a částí strategicky významného údolí řeky Galwan.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien ovšem tvrdí, že to byli Indové, kdo v pondělí dvakrát překročil hranici, „provokoval a napadl čínské vojáky, což vedlo k závažnému střetu mezi pohraničními silami obou stran“.

Největší indický anglojazyčný deník Times of India ve svém středečním redakčním komentáři k incidentu píše, že je to patrně součástí strategie, která má Indii připomenout její slabiny. Peking tak chce Indii zabránit, aby spolu s ostatními zeměmi požadovala nezávislé vyšetřování původu nového koronaviru. Pokud Peking Indii donutí, aby ustoupila, bude to zároveň pro sousední země silný signál, kdo má v Asii poslední slovo.

Naopak z úvodníku čínského oficiálního deníku Global Times se dozvídáme, že za incident může Indie, která v těsném sousedství hranic buduje různá zařízení, přičemž část z nich se nachází na čínské straně demarkační linie. Když se čínští vojáci pokoušeli své indické protějšky zastavit, opakovaně došlo ke srážkám.

Co je důvodem napětí mezi Indií a Čínou? Na záznamu z vysílání si můžete poslechnout, jak situaci vysvětluje asijský zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš. O napětí píší také zahraniční deníky, těmi listuje Martina Mašková a Zdeněk Novák. Celý přehled si můžete poslechnout z audiozáznamu.

Spustit audio

Související