Dvě miliardy korun letos Praha investuje do dopravy ve městě. Část půjde na opravy Barrandovského mostu

25. leden 2021

Praha chce i letos výrazně investovat do dopravních staveb. Radní v pondělí schválili plán projektů městské Technické správy komunikací za víc než dvě miliardy korun. Oproti loňskému roku to ale bude i kvůli úsporám spojeným s koronavirem asi o 500 milionů méně.

Dopravních projektů jsou v plánu investic desítky, od menších až po ty významné a dlouho připravované. Tam patří třeba další část plánované rekonstrukce Barrandovského mostu, kde už vloni dělníci přípravné práce mimo silnici začali. Na pokračování je v plánu investic vyhrazených 60 milionů korun. Letošní práce už si nejspíš vyžádají i dopravní opatření, která město připravuje. Hlavní část opravy by měla začít v roce 2022, trvat má pak asi čtyři roky a stát bude asi půl miliardy korun.

Dělníci budou pracovat na řadě důležitých silnic, podle plánů TSK mají letos například rozšiřovat Strakonickou ulici nebo opravovat místa v Argentinské, Plzeňské a Prosecké ulici. Pokračovat budou práce i ve Vídeňské, Koněvově nebo na poslední části oprav Štěrboholské spojky. V plánu investičních projektů jsou také práce na rekonstrukcích Libeňského a Hlávkova mostu.

Oprava chodníků i cyklostezek

Technická správa komunikací neřeší jenom silnice v hlavním městě, stará se třeba i o chodníky nebo cyklostezky. Třeba 40 milionů korun je vyhrazených na revitalizaci okolí Negrelliho viaduktu v Karlíně, 100 milionů potom na zlepšení infrastruktury pro veřejnou dopravu. Pro cyklisty chystají silničáři třeba prodloužení cyklostezky v Kunraticích nebo úpravu té mezi Komořany a Lahovicemi. Opravovat budou dělníci samozřejmě také chodníky, desítky milionů korun jsou určené i na výstavbu protihlukových stěn a dalších opatření ve městě.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio