Dvě nové dechovky od Březovanky a také připomínka kulatin muzikantů Keramičky a Božejáků

17. listopad 2022

V úvodu Dechovkovinek si vás dovolíme pozvat na veřejnou nahrávku v sále Českého rozhlasu České Budějovice. Ve středu 23. listopadu tu vystoupí výborná dechovka – Březovanka Jiřího Vojtěcha. Kapelník, výborný tubista, ji založil před 30 lety jako osmnáctiletý mládenec. Své výročí oslavila Březovanka 6. listopadu vydařeným koncertem v Čáslavi, při kterém pokřtila nové CD s trefným názvem: Březovanka – 30 let.

CD už máme i v českobudějovické fonotéce a v premiéře z něj uslyšíte dvě skladby; jednu v úvodu a jednu v závěru pořadu. Březovanka se představí stejnojmennou polkou svého kapelníka Jiřího Vojtěcha. Zpívají Aneta Suková, Klára Bucková a Ondřej Kristek.

Šedesátiny Vladislava Sudy

Ve středu 16. listopadu oslavil šedesátiny Vladislav Suda; rodák z Tábora, jinak celoživotní obyvatel Čenkova u Malšic. Co je pro hudební pořad nejpodstatnější: Vladislav Suda je dlouholetým trumpetistou jihočeské Keramičky. Nejen hraje, ale také skládá vlastní písně a upravuje lidovky.

V životě měl štěstí na dobré učitele i na první muzikantské kolegy. Hrál v dechovém orchestru Lidové školy umění a po ukončení základní školy si ho vyhlédl kapelník Stanislav Kos, který vedl kapelu Kosíci. Už v tomto mládeneckém věku začal Vladislav pronikat do tajů harmonie a rozepisoval pro kapelu party.

Vojenská léta strávil s křídlovkou u divizní hudby v Klatovech. Na popud dirigenta Štejnara sestavil z kolegů záklaďáků malou dechovku, se kterou pak zvítězil ve finále Armádní soutěže umělecké tvořivosti. Po návratu z vojny hrál Vladislav Suda v kapele Kovosvit Sezimovo Ústí, odkud přešel ke Keramičce. To se psal rok 1985.

Stal se nejen trumpetistou Keramičky, ale vedle Viliama Béreše jedním z kmenových autorů. Dnes má na svém skladatelském kontě přes 100 vlastních písní a bezpočet úprav a aranží pro různé kapely. Výčet Vláďových aktivit by zabral ještě hodně času; zde vás odkážu na webové stránky kapely Keramička, kde se nejen o oslavenci můžete dovědět leccos do nejmenších podrobností.

Na řadě je rozhlasová gratulace v podobě písně s textem Zdeňky Dvořákové Návraty do dětství. Autorovi hudby Vladislavu Sudovi ji zazpívají někdejší sólistky Keramičky Ivana Töröková a Drahomíra Vránková.

Další gratulace a pozvánky

V sobotu 12. listopadu se stal čtyřicátníkem klarinetista Božejáků, učitel hudby Vojtěch Kudrna z Pacova. V pacovské základní umělecké škole pilně vyučuje a také vede saxofonové kvarteto. S Božejáky a se svým kolegou Zdeňkem Zadražilem si ke kulatým narozeninám zahraje polku Augustina Zítka Sólo pro dva klarinety.

Čtěte také

Jihočeské dechovky v této roční době povětšinou odpočívají. Chcete-li si užít živé dechové muziky a ještě si vybrat mezi špičkovými kapelami, můžete navštívit na Moravě hodové zábavy. V sobotu se budou konat například ve Svatobořicích – Mistříně, kde nebude hrát domácí Mistříňanka, ale Túfaranka.

S Lácarankou se v sobotu setkáte na Martinských hodech v Bošovicích a v pondělí a v úterý ještě v Mutěnicích. A za Stříbrňankou se můžete v sobotu vypravit do Blatnice pod svatým Antonínkem. Posledně jmenovaná kapela se představí i na rozhlasových vlnách, a to jednou ze svých novějších nahrávek. Uslyšíte valčík Nad Buchlovem svítá, jehož autorem je Vladimír Ondrůšek. Píseň zpívají Petra Kůřilová, Marta Horká, Pavel Fojtů a Vojtěch Horký.

V závěru se vrací Březovanka Jiřího Vojtěcha a vy si v rozhlasové premiéře poslechnete kapelníkovu úpravu známé polky U kláštera stojí kámen. Zazpívá ji stejná trojice sólistů jako na začátku Dechovkovinek. Kapela vás tak ještě jednou zve na svůj koncert ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, který se bude konat ve středu 23. listopadu od 19 hodin.

Spustit audio

Související