Dvoudávková, klasická, pro běžné lednice. Taková je čínská vakcína CoronaVac, kterou prověřuje EMA

10. květen 2021

Čtyři očkovací látky proti koronaviru už schválila, další čtyři zatím Evropská léková agentura stále prověřuje. Nejnověji tu od čínské společnosti Sinovac. Co o této vakcíně víme a jaké další očkovací látky v Číně připravují? V pravidelné rubrice Koronafokus to shrne reportér Matěj Skalický.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Evropská léková agentura už několik dní hodnotí vakcínu od čínské společnosti Sinovac. Jmenuje se CoronaVac a jako první očkovací látka u evropského regulátora je takzvaně inaktivovaná. Co to znamená, vysvětluje Michaela Rumlová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze: 

„To znamená, že virus je usmrcen – buď teplem, nebo chemicky. Viry tak nejsou schopné se množit v cílových buňkách. A aby se posílila a prodloužila imunitní odpověď, tak se přidávají různé pomocné látky.“ 

Tyto pomocné látky dokážou ještě víc vybudit imunitní systém, aby proti usmrcenému viru zareagoval a vytvořil si proti němu protilátky.

Vakcína CoronaVac je tedy vyrobena klasickým, tradičním způsobem. Očkovací látky na této bázi tedy velmi dobře známe. Podobně fungují i vakcíny proti obrně, žloutence typu A, chřipce nebo třeba proti vzteklině.

Dvoudávkový SinoVac

Podle českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv studie naznačují, že čínská vakcína SinoVac dokáže spustit tvorbu protilátek proti koronaviru a díky tomu může pomoci ochránit člověka před rozvojem nemoci covid-19.

Čtěte také

Na účinnosti vakcíny ale zatím neexistuje mezi vědci shoda, protože ze studií z různých států vyšly v minulých měsících diametrálně odlišné výsledky účinnosti. Od 50 až po 90 procent.

Co naopak víme jistě, je, že vakcína je dvoudávková a neměla by mít žádné speciální požadavky na skladování, může být uchovávána v běžných lednicích, což je velká výhoda. S tou vakcínou také už řada států očkuje – například Indonésie, Brazílie, samozřejmě Čína, ale také třeba Turecko.

Tři další vakcíny v hledáčku EMA

Evropský regulátor už několik týdnů prověřuje také vakcíny firem Novavax nebo CureVac a také ruskou očkovací látku Sputnik V.

Nejblíže schvální by měla být vakcína firmy CureVac, to je německá farmaceutická společnost, která vyvinula RNA vakcínu proti koronaviru. Tedy stejný typ očkovací látky, jakou máme od firem Pfizer nebo Moderna. Dostupná by tato vakcína měla být ve druhém čtvrtletí, pravděpodobně v červnu.

Sinopharm s povolením od WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) o víkendu schválila použití koronavirové vakcíny od společnosti Sinopharm. Státem vlastněný Sinopharm je tak první nezápadní firmou, která od WHO autorizaci pro nouzové použití získala. To znamená, že tato očkovací látka teď může být zařazena do programu Covax, který má rozdělovat vakcíny rozvojovým zemím.

Čtěte také

Pro členské státy Evropské unie se tímto rozhodnutím nic nemění, očkovací látku čínského Sinopharmu Evropská léková agentura zatím ani neprověřuje, byť třeba Maďaři celý evropský schvalovací proces už před několika měsíci obešli a čínskou vakcínu od této firmy očkují na vlastní pěst.

Čínské farmaceutické společnosti připravují řadu vakcín proti koronaviru, ale právě společnosti Sinovac a Sinopharm jsou dvě nejdůležitější, které zatím došly ve vývoji nejdál. Jejich vakcíny fungují velmi podobně.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.