Edgar Dutka: Muž, který poslední mluvil s dr. Miladou Horákovou

20. srpen 2018

Příběh současného českého autora ze sbírky Staženi z kůže ze tmy vycházíme. V režii Ivana Chrze účinkuje Svatopluk Skopal. Poslouchejte on-line do 26. srpna 2018.

Spisovatel, scenárista, režisér a dramaturg animovaných filmů Edgar Dutka se narodil 21. 5. 1941. Jeho matka byla vězněná z politických důvodů, proto strávil dva roky v dětském domově. Prošel několik zaměstnání, rok žil v Austrálii a v roce 1971 absolvoval katedru scenáristiky a dramaturgie FAMU v Praze. Od roku 1974 působil jako dramaturg, scenárista a režisér ve Studiu Jiřího Trnky a studiu Bratři v triku. Je autorem nebo spoluautorem scénářů k více než čtyřiceti animovaným filmům, např. O Maryšce a Vlčím hrádku, Konec krychle, Všehochlap, Drátovat, flikovat, kreslený seriál Brundibáři. S režisérem a výtvarníkem Jiřím Bártou vytvořil Klub odložených (1989) a kromě toho s ním pracoval na kombinovaném projektu Golem. Od počátku devadesátých let vyučuje scenáristiku a dějiny animace na FAMU v Praze. V roce 2002 se habilitoval jako docent. Za animovanou tvorbu byl nominován na cenu Britské královské akademie a obdržel cenu Grand Prix na filmovém festivalu v Cannes.

Je autorem prozaických knih U útulku (2003) nebo Slečno, ras přichází (2004). Některé povídky z knihy Staženi z kůže ze tmy vycházíme (Torst 2007) byly publikovány v Revolver revue a v knižních povídkových souborech jihlavského nakladatelství Listen.

Účinkuje: Svatopluk Skopal

Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2007.

Spustit audio