Egypt je znovu oblíbenou destinací. Čechů tam letos dovolenkovalo víc než loni

30. srpen 2018

Příjmy Egypta z turistiky v prvním pololetí letošního roku stouply ve srovnání se stejným obdobím loni o 77 procent na 4,8 miliardy dolarů (105,6 miliardy Kč). Počet turistů se pak zvýšil o 41 procent na zhruba pět milionů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace od vládního úředníka.

Egyptský cestovní ruch tak pokračuje v oživení po povstání v roce 2011. Pomohlo mu i oslabení domácí měny od konce roku 2016, které výrazně zlevnilo zemi pro zahraniční turisty.

Cestovní ruch má pro egyptskou ekonomiku zásadní význam, je mimo jiné jedním z hlavních zdrojů deviz a pracovních míst. Na celkovém hrubém domácím produktu (HDP) země se podílí více než 11 procenty a na devizových příjmech zhruba pětinou.

„Ukazatele naznačují, že sektor vydělá do konce letošního roku zhruba devět miliard dolarů,“ uvedl zdroj. Dodal, že ke konci roku se očekává nárůst turistů ze západní Evropy, Itálie, Německa a Ukrajiny. Loni příjmy z turistiky činily 7,6 miliardy dolarů.

Egypt je oblíbenou destinací i českých turistů. Loni podle údajů Českého statistického úřadu navštívilo zemi zhruba 245 000 českých turistů. Letos je podle odhadů cestovních kanceláří počet objednávek zájezdů do Egypta vyšší o zhruba 30 procent.

autor: iROZHLAS.cz | zdroj: ČTK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.