Ekocesty 2008 - směr Čína

16. červenec 2008
Sedmý světadíl

Čína je a v následujících letech jistě zůstane velmi sledovanou destinací. Postoj k Číně není pouze otázkou zahraniční politiky jednotlivých států, ale stal se taky předmětem hospodských debat. Na Čínu a čínskou mentalitu, kterou chce na vlastní kůži poznat, se následující půlrok zaměří cestovatel a specialita na multimédia Stanislav Miler. O jeho "ekocestě" do Číny vás budeme pravidelně informovat v magazínu o světě Sedmý světadíl.

"Já bratr Oldřich, Čech z Turlánska, mohu po pravdě vypověděti mnoho velkého a úžasného, co jsem slyšel a viděl, když jsem z vlastní vůle a s povolením svých představených, kteří po řeholi právo mají to dovolovati, přes moře se přeplavil a navštívil země nevěřících, chtěje skliditi nějakou žeň duší. O všem, co jsem viděl na východě a severu a na západě, mluviti nemíním, ačkoliv i tak budu první, jenž vylíčí mnohé, co se lidem bude zdáti neuvěřitelné. Na pravdě ani já sám bych tyto věci nevěřil, kdybych je nebyl slyšel na vlastní uši a kdybych je nebyl viděl na vlastní oči."

Tyto věty jsou úvodem ke knize Cesta do říše Velkého Chána, jejímž autorem je Oldřich Čech z Pordenone. Vznikla jako záznam z cest tohoto údajného Čecha po východních krajích už ve 14. století. Právě putování Oldřicha "Bohéma" chce po více než šesti stech letech zopakovat Stanislav Miler. Vyrazit by měl v srpnu.

Většinu cesty chce urazit svým ekoautem poháněným olejem z restauračních zařízení. Bohaté zkušenosti s tímto způsobem cestování má zejména z tříměsíční expedice na blízký východ a do Egypta (2007). Během ní navštívil Turecko, Sýrii, Jordánsko, Egypt, Izrael, Palestinu, Řecko, Bulharsko a Rumunsko a v rámci této cesty ujel na použitý rostlinný olej více než 6000 km. Rozhovor se Standou Milerem o této cestě jsme v magazínu o světě Sedmý světadíl vysílali loni v prosinci a najdete jej zde. Jak bude probíhat jeho letošní ekocesta, jak ji bude zaznamenávat a kam všude se chce Standa Miler dostat? To se dozvíte v následujícím rozhovoru natočeném přibližně měsíc před předpokládaným odjezdem.

Už od srpna můžete sledovat cestu Stanislava Milera do Číny na www.ekocesty.info. Najdete tam taky záznam jeho předchozích expedic a fotogalerie z ekocest.

Český rozhlas Leonardo mapoval taky loňskou pětitýdenní cestu Proroků písma po stopách Konstantina a Metoděje, které se Stanislav Miler zúčastnil. Připomeňte si putování po Balkáně s Proroky .

Původně chtěl S. Miler na Ekocesty 2008 vyrazit už na konci března. Odjezd mu ale zkřížila dost složitá komunikace s Číňany ohledně povolení ke vjezdu do země vlastním autem. Přečtěte si, jaké plány měl už v říjnu 2007.

A jako bonus vám nabízíme autentický záznam skypového rozhovoru S. Milera s čínskou stranou v angličtině. Týká se nekonečného vyjednávání akreditace na Torch Relay. Omluvte jeho nepříliš dobrou zvukovou kvalitu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.