Ekonom: Zůstanou-li Ukrajinci v níže kvalifikované práci, způsobí to tlak na mzdy a sociální pnutí

20. duben 2022

Do Česka už přišly statisíce lidí z Ukrajiny, většinou jde o ženy a děti. Některé z žen už si našly práci, nastoupily například na pozice v logistice, výrobě nebo ve službách a obsadily tak dlouho volné pozice. „Příchozí ženy primárně řeší umístění dětí do vzdělávacího systému, žijí z úspor, nebo z dodatečných dávek,“ říká ekonom Jan Bureš. „Je důležité, aby začaly pracovat na místech, které budou odpovídat jejich kvalifikaci, pokud se tu rozhodnou zůstat delší dobu.“

„Je to jiná struktura ukrajinské populace, než na jakou jsme byli zvyklí. Dosud to byli hlavně lidé s relativně nízkou kvalifikací,“ připomíná Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Čtěte také

Využít kvalifikace příchozích žen je podle něj důležité ze dvou důvodů:

„Za prvé proto, že pokud je uzamkneme v nižších kvalifikacích, tak přinesou méně přidané hodnoty celé ekonomice. Budou méně vydělávat, méně spotřebovávat a méně odvedou na daních do českého státního rozpočtu. Tento důvod je čistě utilitární a důležitý.“

„A za druhé, pokud bychom je zamkli na těch nejnižších kvalifikovaných místech, tak by to bylo problém pro lidi, kteří už tam pracují. Z mezinárodních studií vyplývá, že pokud se toto v migračních vlnách neošetří, tak tlak na nízké mzdy v nejníže kvalifikovaném segmentu společnosti způsobuje sociální pnutí,“ vysvětluje ekonom.

Nejméně vydělávající skupiny společnosti potřebují spíš pomoc. Nepotřebují dodatečný tlak na to, aby jejich mzda stagnovala.
Jan Bureš

To může být o to větším problémem, že je dnes inflace  v Česku vysoká. „A právě ty nejméně vydělávající, nejméně kvalifikované skupiny české společnosti potřebují spíše pomoc. Nepotřebují dodatečný tlak na to, aby jejich mzda stagnovala,“ přibližuje Bureš.

Čtěte také

Proto je důležité v tuto chvíli nešetřit na investicích do integrace, zejména jazykového vzdělávání, omezení byrokracie a do podané ruky pro adaptaci uprchlíkům. „A to zejména ve školství a na trhu práce. Bohatě se to vyplatí. Řešíte potom daleko méně problémů a daleko více sklízíte plody úspěšné integrační politiky.“

Podle odhadů vlády bude integrace na nejnižší úrovni stát rozpočet zhruba 54 miliard korun. 

Je pro českou ekonomiku problém, že se stává vlastnické bydlení nedostupným? Jak dobrou investicí je nemovitost, pokud jde o ochranu před inflací? Ptá se Václav Pešička, odpovídá ekonom Jan Bureš.

autoři: Václav Pešička , kac
Spustit audio