Ekonomka Švihlíková: Lockdown je řešení pouze dočasného charakteru. Stát bude muset zakročit razantněji

23. listopad 2021

Evropa se znovu vrací k celostátním lockdownům. Jako první k celkové uzávěře přistoupilo Rakousko. Zpřísněná pravidla pro neočkované platí od včerejška také na Slovensku. Kvůli mimořádně vážné epidemické situaci vyzývá k lockdownu a povinnému očkování dospělých i Česká lékařská komora. Co celostátní uzávěra znamená pro ekonomiku?

Je to situace, s kterou už má řada zemí zkušenost. Za posledních několik měsíců měly navíc tyto země šanci vypilovat různé záchranné programy, říká v pořadu Jak to vidí... ekonomka Ilona Švihlíková.

Většinou šlo o ochranu a udržení pracovních míst. Většina zemí se inspirovala německou verzí tzv. Kurzarbeitu. Ve hře jsou ale také kompenzační stránky věci, tedy do jaké míry stát přispívá k uhrazení ušlých mezd.

Kritické Vánoce

Problémem samozřejmě může být načasování lockdownu. Předvánoční doba je totiž pro řadu firem naprosto klíčové období, které může podle Ilony Švihlíkové tvořit drtivou většinu jejich tržeb.

Čtěte také

Pokud ale toto bude nový směr, ke kterému se budou vlivem zhoršující se situace uchylovat další země, potom se znovu do centra pozornosti dostane téma zadlužení. Všechny náklady zkrátka potom nese stát, a tím pádem se znovu začne nabalovat dluhová koule.

Obavy mnohých obchodníků, zda přežijí další uzávěru, se však podle ekonomky naplnit nemusejí, protože pandemie velmi podstatně změnila spotřební zvyklosti. Vidíme, že i v období, kdy jsme si mysleli, že se vracíme k normálu, jsme svoje spotřební zvyklosti zpět neměnili. Dál jsme nakupovali na internetu, dál jsme si objednávali do práce krabičky s jídlem.

Vymahatelnost práva

Přesto je lockdown podle Ilony Švihlíkové nástroj přechodného charakteru. Země Evropské unie budou muset dřív nebo později situaci řešit systematičtějšími nástroji. Jednoznačnou cestou je povinné očkování. Omezování, kontrolování a uzávěry jsou opatření, která sice mohou situaci krátkodobě uklidnit, ale jsou to pořád řešení dočasného charakteru s velkým dopadem na ekonomiku.

Bohužel Česká republika má s vymáháním práva dlouhodobé problémy. Stát není schopen nastavená pravidla vymáhat a trestat a bohužel rebelovat proti pravidlům se u nás bere jako znak osobní odvahy, uzavírá Ilona Švihlíková.

Další témata rozhovoru: podpůrné programy nové vlády; vysoké úrokové sazby a české hodnocení inflace; rekordní japonský dluh; Bidenovy plány na obnovu americké ekonomiky.

Spustit audio

Související