Elektrokoleběžky jsou v Olomouci často špatně zaparkované a stávají se nebezpečné pro nevidomé

29. říjen 2022 15:03

Pracovníci TyfloCentra Olomouc apelují na řidiče elektrokoloběžek, aby mysleli na jejich správné parkování. Ve městě totiž často stojí na vodících liniích pro nevidomé a stávají se tak nebezpečnou překážkou. Lidé se zrakovým hendikepem se kvůli nim mohou ztratit nebo i zranit.

„Já jsem prakticky nevidomá s těžkým postižením zraku,“ říká Veronika Dohnalová, která žije v Olomouci. Nejčastěji ji můžete potkat v okolí nádraží. K pohybu po městě používá bílou hůl, zásadní jsou pro ni také vodící linie na zemi.

Problémem ale mohou být špatně zaparkované elektrokoloběžky. „Když takto jdu po vodící linii a náhle narazím na koloběžku, je to pro mě překážka, kterou musím obejít a pak se znovu vrátit na tu vodicí linii. Jenomže to někdy může být problém, zejména pak v zimě, když se ještě k tomu přidá sníh. Může se stát, že tu vodící linii ztratím, vychýlím se ze své trasy a musím to potom zase složitě hledat,“ popisuje Veronika.

„Když koloběžce trčí řídítka, tak se o ně můžu doslova nabodnout.“


Nevidomá Veronika Dohnalová

Nevidomý se může kvůli špatně zaparkovaným elektrokoloběžkám ve městě nejen snadno ztratit, ale také zranit. „Když koloběžce trčí řídítka, tak se o ně můžu doslova nabodnout. Navíc bílá slepecká hůl není dokonalá a může se stát, že tu překážku minete a můžete o ni zakopnout,“ dodává.

Podle pracovnice pro odstraňování bariér pro nevidomé Zuzany Znojilové z TyfloCentra Olomouc problém eskaluje. Situaci by podle ní pomohly stojany, ty jsou ale nákladné. V Olomouci tak vznikly vyznačená parkovací místa pro koloběžky.

„Město se domluvilo s provozovateli, že vyznačí padesát míst bílou barvou na povrch, kde koloběžky mají stát. Naši lidi to samozřejmě neuvidí, ale my jsme se domluvili s městem, že uděláme seznam těchto míst a ti lidé si kdykoliv můžou do toho seznamu nahlédnout a zjistit, jestli náhodou nejsou ta místa na jejich trase,“ zmiňuje Znojilová.

Pracovníci TyfloCentra Olomouc nyní navíc natočili video spot, ve kterém na řidiče elektrokoloběžek apelují, aby na nevidomé mysleli a parkovali správně.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio