Co dál po absolvování elévského programu?

Absolvování elévského programu není automatickou cestou k zaměstnání v Českém rozhlase, ale dovednosti a znalosti získané jeho prostřednictvím výrazně zvyšují šance pro uplatnění v různých formách spolupráce při tvorbě rozhlasového programu.

Dokladem toho jsou někteří současní zaměstnanci a spolupracovníci Českého rozhlasu, kteří své první rozhlasové kroky učinili právě mezi elévy:

 Viktor Daněk – zahraniční zpravodaj v Belgii

Jaroslava Haladová – šéfredaktorka stanice Vltava

Iva Jonášová – šéfredaktorka stanice Radio Wave

Jiří Kokmotos – vedoucí programu Českého rozhlasu Brno

Alena Michálková Maršíková – vedoucí redakce vážné a jazzové hudby stanice Vltava

Václav Pešička – editor stanice Český rozhlas Plus

Kateřina Rathouská – kreativní producentka Centra výroby Českého rozhlasu

Pavlína Nečásková – zahraniční zpravodajka na Slovensku

František Šedivý – moderátor magazínu Mozaika stanice Vltava

Olga Kořánková – brand manager stanice Radiožurnál

Anna Horáčková – redaktorka zpravodajství

Zuzana Machálková – redaktorka zpravodajství

Martin Balucha – zahraniční zpravodaj

Andrea Kubová – redaktorka zpravodajství

Václav Jabůrek – zahraniční zpravodaj v Německu

 

A co o elévském programu napsali někteří z nich?

Anna Horáčková: V programu jsem od základu zjistila, co všechno rozhlasové zpravodajství vlastně obnáší. Ale hlavně – dostala jsem možnost dělat práci, do které se pořád těším, kde se – i po pěti letech – učím nové a nové věci, a díky které mám spoustu skvělých kamarádů rozhlasáků. 

Zuzana Machálková: Elévskému programu vděčím hlavně za to, že jsem díky němu poznala skvělé a inspirativní lidi (a to z řad lektorů i ostatních elévů), nahlédla do rozhlasového prostředí, kterému jsem propadla, a naučila se vyjadřovat tak, abych ve vysílání i v každodenním životě dokázala jít k jádru věci – jasně, stručně a srozumitelně. Z informací a zkušeností, které jsem v elévech získala, v práci čerpám (nebo se o to alespoň snažím) dnes a denně. A kdybych se měla znovu rozhodnout – určitě bych do toho šla znovu!

Martin Balucha: Elévský program byl pro mě vstupní branou do rozhlasové práce. Učil jsem se psát zprávy, mluvit na mikrofon, natáčet reportáže, skloňovat číslovky a klást otázky. Ve všem mi pomáhali zkušení reportéři a úžasné jazykové lektorky, které rád potkávám na rozhlasových chodbách.

Andrea Kubová: Elévský program mi dal hlavně skvělou přípravu pro psaní rozhlasových zpráv a taky mě paní lektorky naučily pracovat s hlasem. S touto zkušeností se mi pak mnohem lépe nastupovalo do newsroomu. A proto bych elévský program doporučila každému, kdo by jednou chtěl pracovat jako rozhlasový reportér.

František Šedivý: V Elévech jsem potkal skvělé lektory, díky kterým jsem se zorientoval ve všem důležitém, co je potřeba pro práci v rozhlase. Vysvětlili mi jak natáčet reportáže, stříhat zvuk a na hlasových výukách jsem zase zjistil, co všechno nevyslovuji správně. S dalšími elévy jsme se spřátelili a dnes společně třeba natáčíme pořady.