Elisabeth Taylorová. Zestárlou semetriku se jí hrát nechtělo, ale zvládla ji skvěle

Za roli Kleopatry dostala na tehdejší dobu neuvěřitelný honorář: milion dolarů. Elizabeth Taylorová byla hvězdou první velikosti. „Proslavilo“ ji ale i jejích osm manželství. Zemřela 23. března 2011 na srdeční selhání.

Prvních sedm let prožila v Anglii. Později tvrdila, že to byla nejšťastnější léta jejího života. V roce 1939 rodina přesídlila do Hollywoodu. První roli dohodil Liz otcův kamarád z vojny. Přitom role holčičky ve filmu o odvážné fence Lassie, měla patřit jiné. Byla však příliš vysoká a tak roli dostala dvanáctiletá Liz. Nikdy příliš nevyrostla, i v dospělosti měřila pouhých 157 centimetrů.

Zestárlou semetriku se jí hrát nechtělo

Miláčkem Hollywoodu se stala až na prahu dospělosti. Díky roli Velvet z filmu O velkou cenu, o dospívající dívce, která se rozhodne se svým koněm vyhrát Velkou liverpoolskou. V letech 1943–1965 natočila pro MGM celkem 26 filmů.

Oscara získala za drama Kdo se bojí Virginie Woolfové. Původně roli Marty odmítla. Nedovedla si představit, že ve třiceti hraje zestárlou semetriku. Zvládla to skvěle. Po vznešené Kleopatře to bylo obrovské překvapení.

Elisabeth Taylorová je proslulá i svými osmi manželstvími. První byl Nicky Hilton z rodiny majitelů slavných hotelů, ale vhodný typ pro manželství rozhodně nebyl. Dvakrát se provdala za Richarda Burtona. V jejím životě byla vášnivá láska i vášnivá nenávist. To by nevymyslel žádný scenárista!

Spustit audio

Související