Elvis Presley: Heartbreak Hotel

Před Elvisem Presleym nebylo nic, prohlásil člen skupiny Beatles John Lennon. A když Král v roce 1977 zemřel, okomentoval to jeho kolega s kapely Paul McCartney slovy: S Elvisem odešel kousek každého z nás.

V roce 1951 nahrála skupina Kings Of Rhythm, kterou založil Ike Turner, v Memphiském studiu Sun skladbu Rocket 88. S odstupem času byla tato událost označována jako historicky důležitý počin. A to, jako vznik a začátek nového hudebního stylu, zvaného rock. Písnička Rocket 88 je mnohými hudebními recenzenty považována za první rokenrolovou nebo chcete-li rockovou skladbu.

O titul otců zakladatelů se ale hlásí i další muzikanti. Mnoho hudebních fanoušků i odborníků však stále razí názor, že tato muzika se narodila 5. července v padesátém čtvrtém roce minulého století. Tento den, a zajímavé je, že ve stejném studiu, si zpěvák Elvis Presley s kytaristou Scotty Moorem a kontrabasistou Billem Blackem zaimprovizovali na starší bluesovou melodii That´s All Right Mama. Co to tu provádíte, zeptal se majitel studia Sam Phillips. Zopakujte to. To bude hit. A tak 19. července padesátého čtvrtého roku vyšla skladba na singlu a naplnila se Phillipsova teorie o tom, že když objeví bílého zpěváka, který bude zpívat jako černoch, vydělá miliony.

Z Elvise Presleyho se stala nejprve lokální a od r. 1956, kdy ho koupila velká gramofonová firma RCA, celosvětová hvězda. Elvis dokázal skloubit atmosféru spirituálu, blues a country a stal se podle mnohých anket nejvýznamnější pěveckou postavou minulého století. Během své více než dvacet let trvající kariéry zdolal mnoho rekordů v prodeji desek a návštěvnosti koncertů. Víc než 100 jeho singlů se dostalo do hitparád, a 17 se vyšplhalo na 1. místo. Prodala se více než miliarda jeho nahrávek. Jednou z nich byla i skladba Heartbreak Hotel.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.