Emil Hácha – příběh velké oběti. Jak dnes vnímat odkaz protektorátního prezidenta?

12. červenec 2022

Velmi komplikovanou postavou české historie je Emil Hácha, který se narodil 12. července 1872 v Trhových Svinech. Prezident sloužící v nejtěžším období našeho novodobého státu byl odsouzený českou společností prakticky bezprostředně po konci války, ještě v posledních chvílích svého života.

Po roce 1989 se několik historiků odhodlalo vyprávět jeho příběh s důrazem na oběť, kterou svému národu Hácha přinesl, a odkaz lidskosti, již projevil ve snaze zachránit mnoho lidských životů.

V posledních letech tyto snahy o historickou rehabilitaci sledujeme kupříkladu ve vydání obsažné historické monografie Prezident lidskosti Víta Machálka nebo vzniku divadelní inscenace Emil čili O Háchovi Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka.

Sílí interpretace Háchova odkazu do podoby oběti, kdy stárnoucí a v důsledku nemoci fyzicky slábnoucí muž obětuje svou čest snaze hlavně zpomalit a oslabit nacistickým režimem neskrývaný plán na postupnou likvidaci a germanizaci českého národa. Více pozornosti dostává Hácha zachránce vězněných studentů, brilantní právník a hluboce věřící člověk.

Čtěte také

Rozhlasový dokument natočený k výročí 150 let od narození Emila Háchy si všímá například reakce umělců, kteří pod dojmem z nastudování divadelní inscenace věnovali osobnosti protektorátního prezidenta pamětní desku a rozhodli se po něm pojmenovat dvůr divadla D21. Sdílným prvkem pořadu jsou hlavně reálné situace, ve kterých současní lidé projevují vůli znovu a objektivně vykládat historii.

Záznam přednášky Josefa Tomeše vznikl na konferenci pořádané v červnu 2022 v Trhových Svinech, které se účastnil i publicista a historik David Hertl. Ten ovšem ve svých rozmluvách s autorem dokumentu poukazuje na nejednoznačnost všech soudů, kterými můžeme dnes Háchův odkaz hodnotit.

Díky archivním záznamům kupříkladu z projevů prezidenta Emila Háchy nabízí dokument historickou mozaiku, příběh načrtnutý v hrubých rysech, který je spíš nabídkou pro posluchače, podnětem, aby každý sám, získá-li chuť, pídil se po dalších informacích a odvážil se tvořit svůj vlastní výklad historie, současnosti, života.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Související