Epidemii koronaviru lze monitorovat z odpadních vod bez přímého testování lidí, zjistili rakouští vědci

30. duben 2020

Reálný lokální výskyt viru je možné zjistit díky zbytkům nového koronaviru ve vzorcích z čistíren odpadních vod. Pokryjí se tak i místa s nižším prokázaným počtem nakažených. Vzorky odpadních vod z centrálních čistíren podle rakouských vědců vypovídají o zasažení oblastí, které zahrnují celá města, nebo dokonce i regiony.

Rakouští vědci zjistili genetický materiál nového koronaviru v přítocích dvou čistíren odpadních vod. Rakouské výzkumné skupiny z Vídeňské technologické univerzity a z univerzity v Innsbrucku předpokládají, že testy odpadních vod poskytnou lepší a rychlejší pohled na šíření covid-19. Díky takovým analýzám vědci snadněji určí, jestli epidemie sílí, nebo je na ústupu.

Koronavirus se do odpadní vody dostává ze stolice a s velkou pravděpodobností i z moči. Pro monitoring je velmi důležité, že virus takto vylučuje i podstatná část infikovaných osob, které mají slabé nebo žádné příznaky.

Potvrdili jsme, že virové částice uvolňují stolicí i lidé až čtyři týdny po svém uzdravení. Jedná se pouze o části genomu viru, v odpadní vodě proto nemůžeme očekávat skutečně infekční částice.


Norbert Kreuzinger, jeden z autorů rakouské studie

Rakouští vědci zjišťovali přítomnost koronaviru pomocí metody PCR. V tomto případě není detekován aktivní infekční virus, ale jeho virová RNA. A přítomnost virové RNA nepředstavuje riziko infekce.

„Nenašli jsme virus jako takový, ale pouze části genomu viru. A z dalších virů, které mají podobný mechanismus jako koronavirus, víme, že jeho stálost v životním prostředí je velmi nízká,“ vysvětluje Kreuzinger.

Čtěte také

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka zkoumal přítomnost viru u nás a konstatoval, že přežívání nového koronaviru v odpadních vodách ve virulentním stavu u nás zatím vědci nestudovali. Nicméně bylo prokázáno, že příbuzný virus SARS dokázal ve stolici a moči v odpadních vodách přežít po dobu až dvou dnů při 20 °C. Čím nižší byla teplota, tím déle virus vydržel v aktivním stavu.

Nástroj pro monitoring epidemie

Podle rakouských mikrobiologů je možné ze vzorku odpadních vod zjistit informace o nárůstu, stagnaci, úbytku nebo o úplné absenci viru. Monitoringem odpadních vod je tak možné sledovat vývoj počtu virových onemocnění dlouhodobě. Touto metodou ovšem není možné určit počet nakažených.

Počet skutečně infikovaných lidí z množství částic RNA viru v odpadní vodě určit neumíme.


Norbert Kreuzinger

„Pro určení počtu nakažených nemáme žádnou kvantitativní cestu, a to je velký problém,“ konstatuje Kreuzinger. „Je tady i hodně souvisejících metodologických problémů, přesné rozšíření v populaci zkrátka není možné vyčíslit.“

Čtěte také

Vědci z vídeňské a innsbrucké univerzity proto teď budou analyzovat další vzorky z různých regionů, chtějí tak vytvořit teoretický základ pro epidemiologický monitorovací systém odpadních vod. Informace o skutečném rozšíření koronaviru v dané oblasti podle nich pak bude možné využít pro včasné varování před možnými budoucími virovými infekcemi.

Podobný výzkum prováděli také nizozemští mikrobiologové, stopy nového koronaviru ve vodě zjistilili několik týdnů předtím, než v Nizozemsku oficiálně rozpoznali prvního pacienta s covid-19.

autoři: Ondřej Ševčík , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.