Era: Ameno

6. listopad 2022

Už 25 let si posluchači lámou hlavu nad tím, o čem je záhadná píseň Ameno. Přináší nějaké poselství nebo její text nemá žádný význam?

Za vším stojí jeden muž - Francouz Éric Jacques Levisalles, zkráceně Eric Lévi. Narodil se v roce 1955 ve Francii, kde vyrůstal, než se přestěhoval do Londýna. Proslavil se tím, že napsal slavnou píseň Ameno. Stala se hitem, prodalo se jí přes šest milionů kopií a umístila se vysoko v hudebních žebříčcích zemí jako Belgie, Francie a Švédsko.

Latinsky znějící slova této písně nejsou ve skutečnosti latina, ale jsou to slova, která vymyslel Eric a jeho přátelé z jejich společného projektu Era, právě oni přišli s konceptem vymýšlení slov použitých v písni. Ameno nemá žádný skutečný význam, byl to Ericův záměr. Je zpívána v imaginárním latinském jazyce, ale není o ničem. Píseň Ameno byla natočena v roce 1997 a stále se těší obrovské popularitě na celém světě. Projekt Era Érica Léviho míchá gregoriánské chorály a příležitostně také world music se současnými elektronickými a pop-rockovými aranžemi.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio