Erik Best: Kdyby se Babiš chtěl podívat do Bílého domu, tak by mohl

11. únor 2019

Znovu se spekuluje o návštěvě českého premiéra v Bílém domě. Není to náhodou tak, že ministři obou zemí už jen dolaďují detaily?

„Otázka je, do jaké míry Andrej Babiš chce, aby to vypadalo, že je na straně Američanů,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí... na Dvojce americký novinář Erik Best. „O víkendu o tom Babiš mluvil v novinách. Říkal, že má jiné starosti v Evropě. Že evropská agenda ho víc zajímá. A že to musí nejdřív probrat s prezidentem. Ale jestli jsem tu situaci pochopil správně, tak kdyby chtěl, tak by mohl.“

„Problém je, že my máme premiéra, který je velice schopný rétor, ale taky je schopný změnit svoji pozici ze dne na den. Takže když říká, že má jiné zájmy, že nepotřebuje někoho, to znamená pana Petříčka, aby pro něj vyjednával schůzku v Americe, my nevíme, jestli to znamená, že to pan Petříček dělá nebo nedělá.“

Témata: Trumpova další kandidatura; socialismus v USA; stavba zdi mezi USA a Mexikem; Trumpovo poselství o stavu Unie; zrušení dohody o odzbrojení mezi USA a Ruskem; situace ve Venezuele; firma Huawei hrozí Česku soudy.

autoři: Zita Senková , rota
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.