EU uděluje ceny

4. srpen 2008

Prázdniny jsou v plném proudu a stejně tak je tomu i v evropských institucích. Využijme toho k ohlédnutí za nejzajímavějšími událostmi, které jsme vám od začátku roku ve vysílání Informací z EU nabídli. V dnešním vydání se zaměříme na tři ceny, které EU udělila: Cenu Andreje Sacharova, Cenu Energy Globe o ocenění za mír od Dětského světového parlamentu.

Cenu Andreje Sacharova uděluje Evropský parlament jednotlivcům anebo organizacím za svobodu myšlení v boji proti neprávu a utlačování již od roku 1988. Jako první tuto cenu obdržel Nelson Mandela. O rok později, v roce 1989, byla udělena Alexandru Dubčekovi. My vám dneska nabídneme záznam z předávání této ceny, kterou pro rok 2007 obdržel súdánský právník Sálih Mahmúd Usmán, který již přes dvacet let poskytuje bezplatnou pomoc obětem války v súdánské provincii Dárfúr. Cenu předal 11.12.2007 předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering.

V druhém příspěvku si připomeneme slavnostní květnové předání Ceny Energy Globe. Tu již devět let každoročně dostávají projekty, které propagují užívání čisté a obnovitelné energie. Cena Energy Globe se uděluje v pěti kategoriích a porota letos vybírala z 853 přihlášených projektů ze 109 zemí. V kategorii Vzduch obdrželo letos hlavní cenu Rakousko za projekt bezuhlíkové dopravy. V kategorii Voda zvítězil Mozambik s projektem udržitelných dodávek vody. V kategorii Oheň vyhrálo Španělsko s projektem solární elektrárny Andasol. V kategorii Země zvítězilo Peru za program na udržitelné zpracování tuhého odpadu a v kategorii Mládež získala hlavní cenu Jižní Afrika za osvětový projekt o klimatických změnách. Na tiskové konferenci hovořil předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering, bývalý sovětský prezident a nositel Nobelovy ceny za mír pro rok 1990 Michail Gorbačov a předsedkyně poroty, bývalá indická ministryně životního prostředí Maneka Gándhíová.

A na závěr jsme připravili krátký sestřih z udělování Ceny za mír od Dětského světového parlamentu. Za "cennou práci podporující mír v souladu s principy EU, což má pozitivní vliv na životy a životní podmínky evropských dětí a dětí celého světa" obdržel tuto cenu 5. února letošního roku vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.