Eva Hochmanová Burianová: Zdeněk Burian – pravěk a dobrodružství. Vzpomínky na malíře lovců mamutů

21. září 2022

Snad každý měl ve své první knihovničce nějakou tu Májovku, Verneovku, Foglarovku nebo knížku od Eduarda Štorcha, které dal Zdeněk Burian nezaměnitelnou výtvarnou podobu. Jaký byl tento malíř a ilustrátor v soukromí, v kruhu rodiny a nejbližších přátel, jak vznikaly jeho obrazy a kresby, o tom vypráví vzpomínková kniha Zdeněk Burian – pravěk a dobrodružství, kterou napsala malířova dcera Eva Hochmanová.

Úchvatné dílo malíře Zdeňka Buriana je dodnes nejen vyhledávaným objektem zájmu sběratelů, ale stále si podmaňuje i nové generace čtenářů dobrodružných knih.

Zdeněk Burian (1905–1981) byl rodák z Kopřivnice. Na tamější měšťance si talentovaného hocha povšiml jeho učitel kreslení A. P. Bartoň a podporoval ho k dalšímu studiu. Ve čtrnácti letech se stal Burian mimořádným studujícím Akademie výtvarných umění v Praze. Z existenčních důvodů ale zůstal na škole jen dva roky.

Čtěte také

Začal se živit jako ilustrátor. Na konci dvacátých let začala jeho plodná spolupráce s vydavatelem díla Julese Vernea J. R. Vilímkem, poté s nakladatelstvím Toužimský a Moravec, kde vycházely romány Karla Maye, ale také knihy českých cestovatelů Emila Holuba, A. V. Friče nebo E. S. Vráze. Pro nakladatele Jana Kobese ilustroval knihy Jaroslava Foglara.

Skutečný zlom přišel v roce 1932, kdy v Malém čtenáři vyšly Burianovy ilustrace k povídce Eduarda Štorcha Lovci sobů a mamutů. Kresby zaujaly paleontologa Josefa Augustu a ten si vybral Buriana jako malíře pro vědecké rekonstrukce pravěkých zvířat, rostlin a prehistorických krajin.

Účinkuje: Inka Brendlová
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v roce 2014

Zdeněk Burian pak spolupracoval i s dalšími vědci – například se zoologem Vratislavem Mazákem nebo antropologem Josefem Wolfem, se kterým vytvořil také velké oleje s etnografickou tematikou.

Po nástupu komunistů k moci a znárodnění soukromých nakladatelství měl Burian hubená léta, navíc musel čelit nenávistným útokům, že je jeho dílo příliš „naturalistické a formalistické“. Rehabilitace se dočkal až na konci 60. let.

Čtěte také

Dílo Zdeňka Buriana je neobyčejně rozsáhlé, odhadem ho tvoří přibližně 14 tisíc prací. Jeho pravěké obrazové rekonstrukce mu přinesly mezinárodní věhlas a inspirovaly řadu tvůrců jako například režiséra filmu Cesta do pravěku Karla Zemana.

V rozhlasovém zpracování si vzpomínky jeho dcery Evy Hochmanové Burianové můžete poslechnout v pětidílné četbě na pokračování.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio