Eva Samková si vyzkoušela skok do sedmimetrové díry. Kvůli extrémnímu startu se může stát ze závodu loterie

30. leden 2018

Snowboardkrosařku Evu Samkovou i její soupeřky čeká na olympijských hrách v Jižní Koreji skok do sedmimetrové díry. Stavitelé trati totiž vymysleli speciální prvek, při kterém se po opuštění startovní brány sportovci proletí vzduchem. Na velké skoky a ostré lokty soupeřů jsou snowboardkrosaři zvyklí, ale něco takového je pro ně novinkou. I proto na sjezdovce v Dolní Moravě vyrostlo speciální lešení.

Olympijská vítězka ze Soči piluje techniku pod dohledem trenéra Marka Jelínka, na kopii startovní rampy, která vyroste v jihokorejském Pchjongčchangu. Něco podobného se už objevilo na Světových pohárech ve Feldbergu a Montafonu, ale nikdy sportovci neskákali z takové výšky.

„Chtějí to udělat zajímavé, a když to bude dobře postavené, tak si myslím, že to nebezpečné není. Jenom se na to člověk musí soustředit a nesmí to přehnat,“ potěšily Samkovou její první tréninkové pokusy. Ani se prý nemusela dlouho odhodlávat k tomu, aby skočila ze sedmimetrové rampy.

Olympijský rok 2018

Větší strach měla Vendula Hopjáková, která se chystá v jednadvaceti letech na svoji první olympiádu. „Mám radši technické starty než tady tu díru, ale není to až tak hrozné, jak jsem se toho bála,“ přiznává.

Ještě kritičtější ke stavitelům olympijské trati je trenér Marek Jelínek. Přestože bude nezvykle široká, může ve vyřazovacích jízdách chyba jedné snowbordkrosařky poslat hned po startu k zemi i ty, které udělaly všechno správně.

„Myslím, že to je obecně nebezpečné, i když tam bude jedna holka. Pro plynulý průběh závodu to nebezpečné určitě bude,“ obává se Marek Jelínek, že kvůli extrémnímu startu může olympijský závod ve snowboardkrosu rozhodovat štěstí a ne umění závodníků.

autor: jam
Spustit audio