Eva Svobodová: Nová francouzská vláda přežila hlasování o nedůvěře. Má vyhráno?

12. červenec 2022

Britský deník The Guardian přišel v pondělí s kauzou „Uber Files“ odhalující spojení americké firmy Uber s vysoce postavenými evropskými politiky. Kauza má i francouzskou linku vedoucí ke znovuzvolenému prezidentu Emmanuelu Macronovi. Ten měl údajně v době, kdy zastával křeslo ministra hospodářství a průmyslu v Hollandově vládě, lobovat za zájmy společnosti Uber. Levicová část opozice včera vyvolala neúspěšné hlasování o vyslovení nedůvěry staronové vládě Elisabeth Borne.

„Uber Files“ je vyšetřování založené na tisících interních dokumentů z let 2013 až 2017, které byly zaslané anonymním zdrojem britskému deníku The Guardian. Společnost Uber měla ve Francii a v dalších zemích používat techniku, která jí umožňovala vzdáleně zamykat své počítače během policejních prohlídek.

Čtěte také

Razie měly za cíl například uspíšit vyšetřování možného daňového úniku, nezákonného výkonu taxislužby nebo vztahu podřízenosti mezi společností a jejími řidiči překračující pracovní právo v daných zemích. Podle „Uber Files“ společnost zároveň zvyšovala politický tlak vytvářením vazeb na evropské špičky. Jedním z klíčových spojenců firmy měl být i současný prezident Macron.

Odhalení přichází ve chvíli, kdy Macron ztratil kontrolu nad Národním shromážděním, když v červnových volbách nezískal absolutní většinu. V posledních týdnech se mu nepodařilo získat ani koaličního partnera. Když minulý týden předstoupila předsedkyně vlády Elisabeth Borne se svým úvodním projevem před Národní shromáždění, zmínila nutnost politického kompromisu. To je ale přesně opak toho, jak si své působení v dolní komoře představuje opozice.

Předseda poslanců republikánské strany, Olivier Marleix prohlásil, že jeho skupina poslanců nebude bezhlavě blokovat návrhy jednotlivých zákonů, rozhodně se ale nechtějí pouštět do žádného „kompromisu“ s vládou. Boris Vallaud, předseda socialistické skupiny, zase řekl, že voliči jim nedali hlas, aby hájili Macronův program.

Politický pat trvá

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Elisabeth Borne vyvolané levicovou unií NUPES, včera podpořilo jen 146 poslanců z 289 potřebných. Nepodpořili ho ani poslanci krajně pravicové strany Rassemblement National. Podle jejího poslance Alexandra Loubeta prochází Francie sociální, ekonomickou a bezpečnostní krizí. Není tak potřeba vyvolávat ještě krizi režimu.

Čtěte také

Otázkou ale je, jestli se Francie v institucionální krizi už nenachází. Francouzská linka kauzy „Uber files“ mimo jiné odhalila slabé stránky tzv. poloprezidentského systému, kdy v čele exekutivy stojí přímo volený prezident. I v případě, že by se opozici podařilo vládě Elisabeth Borne nedůvěru vyslovit, samotné osoby Macrona se to přímo nedotkne.

Stávající prezident už oznámil rozhovor, který tento čtvrtek 14. července poskytne televizní stanici France 2. Půjde zároveň o první televizní rozhovor s Macronem od jeho dubnového znovuzvolení. Přestože snaha unie NUPES vyslovit vládě nedůvěru skončila neúspěšně, je pravděpodobné, že po včerejšku se vůle ke kompromisu u velké části opozice ještě ztenčí.

Eva Svobodová

Elisabeth Borne a Emmanuel Macron si pravděpodobně ještě minulý týden představovali, že pravicové návrhy, jako zvýšení věku pro odchod do důchodu, prosadí s pomocí Republikánů, levicovou agendu zase s pomocí poslanců levicových. Opoziční strany ale budou po kauze „Uber files“ o to méně motivovaně s prezidentskou většinou spolupracovat. Snižují se tak další Macronovy šance na vyřešení patové politické situace.

Autorka je politoložka             

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.