Evropa hledá recept na cenu energií. Státy volají po jednotném řešení, zatím jednají každý sám

24. říjen 2021
Evropa Plus

Ceny energií každý den rapidně rostou nahoru. Rusko snižuje dodávky plynu do Evropy, zásobníky se vyprazdňují, ekonomika se teprve začala vypořádávat s dopady pandemie covidu-19 a hodnota emisních povolenek se zvyšuje. I když jde o globální jevy, výsledný dopad to má hlavně na koncového zákazníka. Tomu totiž hrozí, že za energie zaplatí mnohonásobně víc než v předešlých letech. Už teď se mluví o krizi a to zima ještě ani nezačala. Shrnutí uplynulého týdne nabízí Evropa Plus.

Jednotlivé státy sedmadvacítky volají po celounijním řešení. Dosluhující česká vláda chce dočasně zrušit DPH na energie. Francie začala rozdávat 6 milionům domácností vouchery, za které můžou t energie zaplatit. Polská vláda navrhuje přídavky pro důchodce, velké rodiny a sociálně slabší. Jednotná cesta se zatím hledá.

Čtěte také

Evropští lídři zatím konkrétní řešení energetické krize nenašli. Po Evropské komisi chtějí, aby připravila soubor opatření, které mají zajistit dlouhodobě „dostupné“ ceny energií.  Závěry dvoudenního summitu v Bruselu zablokovalo Česko.

Premiér Andrej Babiš (ANO) volá po regulaci trhu s emisními povolenkami, to v původním usnesení nebylo.

„Je pravda, že jsem blokoval Evropskou radu, blokoval jsem ji až do desáté hodiny... Protože jsem přesvědčen, že Evropa, Evropská komise, nereaguje adekvátně na rostoucí ceny energií,“ vysvětlil Babiš.

Nakonec se předsedovi české vlády podařilo prosadit, aby v závěrech přibyla zmínka o tom, že Evropská komise prověří fungování trhu s plynem a elektřinou.

Konečná radí nakupovat plyn centrálně

Evropská unie se doposud neshodla ani na centrálním nákupu plynu, který by podle mnohých europoslanců usnadnil situaci do budoucna. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) to vidí jako efektivní způsob, jak se dostat ke zdroji.

Čtěte také

„Je to nejtvrdší cesta, kterou můžete zvolit vůči vyjednávání. Bezpochyby by bylo také dobré, aby do té doby česká vláda vyjednala výjimku snížení DPH na pět procent,“ doporučuje.

Velkou otázku ale vzbuzuje také přístup k nákupu plynu z Ruska. Podle Konečné není jiná možnost, navzdory tomu, že si uvědomuje, že jde o politický nátlak Ruska, které využívá situace.

A toho se obává místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová z hnutí ANO.

„Já jsem zastáncem toho, že bychom měli spíše více diverzifikovat. Raději bych viděla Evropu, která se dívá na různé alternativy, která rozlišuje i geograficky,“ říká.

Další názory europoslanců a rozbor summitu, který se tématu věnoval, uslyšíte v pořadu Evropa Plus. Připravila ho Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související